Brokoļu noslēpums jeb kāpēc tas ir iemīļots modeļu ēdiens?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Depositphotos, Pixabay

Brokoļi ir vērtīgs uztura produkts, kas bagāts ar vitamīniem, barības vielām, šķiedrvielām un ar zemu kaloriju daudzumu. 

Brokoļu nosaukums “broccoli” cēlies no itāliešu valodas vārda “brocco” ar nozīmi “spēcīga roka vai zars”.  

Produktā ir apmēram 30 kcal uz 100 gramiem.

150 g vārītu brokoļu satur tikpat daudz C vitamīna kā apelsīns un ir labs beta karotīna avots.

C vitamīns stimulē kolagēna veidošanos, tas savukārt veido ķermeņa audus, stiprina kaulus un palīdz dziedēt brūces. C vitamīns ir arī spēcīgs antioksidants un aizsargā ķermeni no kaitīgiem brīvajiem radikāļiem.

Brokoļi satur arī B1, B2, B3, B6 vitamīnu, dzelzi, magniju, kāliju un cinku. Pavisam nedaudz arī K un U vitamīnu. 

Šie dārzeņi satur sulforfofānu, sēra savienojumu, kas atrodams krustziežu dārzeņos. Tieši uz šo vielu zinātnieki liek lielas cerības, jo, iespējams, tā samazina vēža risku.

Brokoļi satur karotinoīdus, piemēram, luteīnu un zeaksantīnu, uz kuriem labvēlīgi atsaucās 2006. un 2003. gada pētījumos par redzes traucējumiem vecumā, piemēram, kataraktu un makulas deģenerācijas risku. 

Kālijs, kalcijs un magnijs, kas pietiekamā daudzumā atrodami brokoļos, uzlabo kognitīvo funkciju, stiprina sirds muskuli un normalizē asinsspiedienu.

Brokoļi arī lieliski noder, lai mazinātu saldumkāri, jo tajos ir ievērojams daudzums hroma, kas palīdz noturēt stabilu cukura līmeni asinīs. 

Brokolī, kā visos zaļajos dārzeņos, ir zaļais pigments -  hlorofils, kas pēc ķīmiskās struktūras ir līdzīgs hemoglobīnam un labi der asins sastāva uzlabošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu