VIDEO “Puika nobijās, bļāva, ka tornado nāk": Dzeguzēnu iedzīvotāja Anna nezina, kā pēc vētras dzīvot tālāk (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

“Puika nobijās, bļāva, ka tornado nāk,” par pirmdienas vētru stāsta Dobeles novada Dzeguzēnu iedzīvotāja Anna. Ēku, kurā viņa dzīvo, un tās apkārtni krusa izpostīja tikai 10 minūšu laikā. Tagad Annas dzīvoklī no griestiem tek ūdens, visur salikti spaiņi un bļodas. Pēc postošās vētras un lielgraudu krusas Dobeles novadā TVNET žurnālisti devās uz notikumu vietu, lai dokumentētu vētras sekas. Postaža “kā pēc kara” pavērās daudzviet. Vissmagāk cietusi Tērvetes apkārtne.

Sakapāti un vētras izgāzti koki, mājām izsisti logi, sacaurumoti un norauti jumti, neglābjami sabojātas automašīnas: šādi skati paveras, braucot cauri Dobeles novada apdzīvotajām vietām.

Daudzviet cilvēki jau pašu spēkiem steidz veikt pirmos glābšanas un vētras seku novēršanas darbus: savākt logu stiklus un šīferu gabalus, aizklāt cauros jumtus ar pagaidu risinājumiem. Aptaujātie vietējie iedzīvotāji neko nav dzirdējuši par iespēju saņemt palīdzību no pašvaldības. Vairāki pauž šaubas, vai uz palīdzību maz var cerēt. 

Par iespēju saņemt pašvaldības atbalstu līdz 7. augusta vakaram vēl nebija dzirdējusi arī Dzeguzēnu iedzīvotāja Anna. 

Dzeguzēni ir neliela apdzīvota vieta Tērvetes pagastā, netālu no Augstkalnes. Jau pa ceļam uz Dzeguzēniem abpus ceļam redzamas postošās vētras sekas. Daudzi koki ir vēja izgāzti ar visām saknēm, citi – krusas sakapāti, palikuši vien pliki stumbri. No ceļa kritušie koki jau ir novākti, netālu arī strādā brigāde, kas cenšas atjaunot pārrauto elektrības tīklu.

Anna dzīvo 2. stāvā vairāku dzīvokļu ēkā, kurai postošā vētra ir norāvusi pusi jumta.

Kad sākās vētra un krusa, Anna ar savu sākumskolas vecuma bērnu bija mājās. “Puika nobijās, bļāva, ka tornādo nāk,” pārdzīvojumos dalās Anna.  

Tieši virs viņas dzīvokļa ēkai jumta vairs nav - nav palicis nekā, kam pasargāt dzīvokļa griestus, kad atsāksies lietus. Vētrā ir sabrucis arī skurstenis.

Kaimiņu mājas iedzīvotāji jau paši veic glābšanas darbus, cenšas uzlikt pagaidu jumtu. Bet Annas mājā neesot neviena vīrieša, kas varētu kaut ko darīt lietas labā, vismaz uzkāpt bēniņos un uzlikt kādu plēvi.

Annas kaimiņu dzīvoklī dzīvo viņas tante, tur situācija esot vēl trakāka, ūdens straumē tekot gar griestu lampu. Elektrības mājā nav jau kopš vētras. Taču elektrības padeves atjaunošana daudz nepalīdzēs, ja lietus ūdens sakrājies un tek pa griestiem, vadiem un lampām.

Jautāta, vai cer uz pašvaldības palīdzību, Anna atmet ar roku, netic, ka tāda būšot. Tagad domājot, kā lai tiek uz bēniņiem, tantei esot liela plēve, varbūt jāmēģina jumts aizklāt.

Dobeles novada pašvaldība iedzīvotājiem piedāvā palīdzību

Kaut arī 7. augusta vakarā Anna vēl nebija saņēmusi informāciju par iespējām vērsties pēc palīdzības, tomēr tādas ir. Ir iespējama gan izmitināšana, gan sociālais pabalsts. Iedzīvotāji, kuriem nepieciešama palīdzība, tiek lūgti sazināties ar sava pagasta pārvaldēm.

Dobeles novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Līva Elarte pastāstīja par situāciju 8. augusta rītā.

Pagaidām izmitināšanu vēl neviens iedzīvotājs nebija lūdzis, taču 35 personas vērsušās pēc sociālā pabalsta.

Ir noturēta pašvaldības krīzes vadības sapulce. Vētras skartajos apgabalos tiek piegādāti konteineri postījumu savākšanai, tiek iepirktas plēves kā pagaidu risinājums bojāto jumtu nosegšanai. Arī par situāciju Dzeguzēnos pašvaldība esot informēta, tātad jācer, ka arī Anna un pārējie mājas iedzīvotāji saņems palīdzību pēc iespējas ātrāk. 

Vētras seku novēršanai Dobeles novada pašvaldība izplatīja paziņojumu ar lūgumu seku likvidēšanā aktīvi iesaistīties lauksaimniecības tehnikas īpašniekiem un citiem brīvprātīgajiem, kuriem mājsaimniecībā ir motorzāģi un smagā auto tehnika, doties atbrīvot savā apkaimē braucamos ceļus. TVNET novēroja, ka vairums uz ceļiem sakritušie koki patiešām jau bija ātri un operatīvi novākti, ceļi bija atbrīvoti un izbraucami.

Dobeles novadā vissmagākie vētras postījumi

Lai vērtētu vētras radītos zaudējumus, 7. augusta vakarā Dobeles novada domes vadība kopā ar pagastu pārvaldniekiem un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku apsekoja novada teritoriju. 

Kopējie postījumu apmēri pagaidām vēl ir grūti raksturojami, šobrīd notiek seku apzināšana un steidzamākie glābšanas darbi. 

Jau ziņots, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pirmdien un naktī uz otrdienu saņēma 348 izsaukumus uz vētras radīto postījumu vietām, visvairāk izsaukumu saņemts no Rīgas, Latgales un Zemgales. 

Pirmie izsaukumi uz Dobeles novadu tika saņemti pirmdien dažas minūtes pirms pusdienlaika. Līdz otrdienas rītam Dobeles novadā VUGD reģistrēti 33 izsaukumi.  

Otrdienas rītā vairākās vietās Latvijā turpinājās seku novēršanas darbi, jo tika saņemti jauni izsaukumi uz negaisa postījumiem, līdz ar to kopējais izsaukumu skaits pieaugs.

Salīdzinot ar izsaukumiem citviet Latvijā, smagākie postījumi novēroti Dobeles novadā. Dobeles pagastā vairākām ēkām vējš bija norāvis jumtus, bet Auru pagastā koks bija uzkritis uz piecstāvu dzīvojamās mājas, savukārt pagalmā koki bija nokrituši uz vairākām vieglajām automašīnām, ziņo VUGD. 

Dobelē, Puķu ielā, koks bija uzkritis uz trīs automašīnām. Naudītes pagastā divstāvu dzīvojamai mājai bija izsisti stikli un daļēji norauts jumts. No ēkas evakuējās 13 cilvēki.

Vēja un negaisa vissmagāk skartajās vietās, lai likvidētu postījumu sekas, tika iesaistīti VUGD papildspēki no apkārtējiem novadiem, kā arī ugunsdzēsēji glābēji, kas atradās no dienesta pienākumu izpildes brīvajā laikā.

Jau ziņots, ka pirmdien Latviju šķērsoja pērkona negaiss un stipra vētra, kas dažviet atnesa ļoti lielu krusu un intensīvas lietusgāzes, gāžot kokus, izpostot būves, transportlīdzekļus un infrastruktūru.

Dobeles novada pašvaldība aicina iedzīvotājus, kuriem nepieciešama sociālā palīdzība, izmitināšana un palīdzība vētras seku novēršanā, sazināties ar pagastu pārvaldēm. 

Iedzīvotājus, kuriem ir radīti postījumi dzīvesvietās un ir nepieciešama izmitināšana, zvanīt:

Atbalsta centrs ģimenēm (Dace Uzulēna- 27842103)

Grupu dzīvokļi (Guntars Strupka - 25495426)

Lielauces pansija (Inese Valante - 29331374)

Vai sazināties ar sava pagasta pārvaldi

Ja nepieciešama sociālā palīdzība, Dobeles novads aicina sazināties ar Dainu Purviņu – 25612745.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu