Pakistānā par pagaidu valdības vadītāju iecelts mazpazīstams senators

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JAMAL TARAQAI/EPA

Mazpazīstams senators no vismazāk apdzīvotās Pakistānas provinces sestdien iecelts par premjerministra pienākumu izpildītāju līdz nākamajām vēlēšanām.

No Balučistānas provinces ievēlētais 52 gadus vecais Anvārs ul Haks Kakars valdības vadītāja amatā stājās laikā, kad Pakistānā mēnešiem ilgi bijusi politiska un ekonomiska nestabilitāte, bet valstī populārākais politiķis, bijušais premjerministrs un opozīcijas līderis Imrans Hans ir apcietināts.

Kakaru sestdien amatā apstiprināja Pakistānas prezidents Arifs Alvi kā aizejošās koalīcijas valdības, ko vada Šehbazs Šarifs, un opozīcijas līdera Radžas Riaza Ahmada izraudzītu kandidātu.

Pakistānā novembrī gaidāmas gan parlamenta, gan provinču līmeņa vēlēšanas. Dažas amatpersonas ir ierosinājušas vēlēšanas atlikt līdz nākamajam gadam.

Politiska nestabilitāte Pakistānā valda kopš pagājušā gada aprīlī neuzticības balsojumā no premjerministra amata tika atstādināts Hans. pagājušajā nedēļā viņš tika apcietināts, pēc tam kad tiesa viņam saistībā ar apsūdzībām korupcijā piesprieda trīs gadus cietumā.

Ar spriedumu Hanam piecus gadus aizliegts ieņemt politiskus amatus. Ekspremjers apsūdzības noraida. Spriedumu viņš sola pārsūdzēt.

Trešdien oficiāli tika atlaists parlaments. Pakistānas konstitūcija paredz, ka jaunām vēlēšanām jānotiek 90 dienu laikā.

Pagājušajā mēnesī parlaments nobalsoja par plašāku pilnvaru piešķiršanu pagaidu valdībai sarunās ar starptautiskajām institūcijām, piemēram, Starptautisko valūtas fondu. Daļa analītiķu ir uzskata, ka tas liecina par vēlmi novilcināt vēlēšanu norisi, lai stabilizētu valsts drošību, ekonomiku un politisko situāciju.

Katras vēlēšanas Pakistānā apdraud armija, kas kopš 1947.gada ir īstenojusi vismaz trīs veiksmīgus apvērsumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu