Ugunsgrēki Havaju salās: iedzīvotāji stāsta, ka nav skanējušas trauksmes sirēnas

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rick Bowmer/AP/Scanpix

Postošajos savvaļas ugunsgrēkos, kuri pagājušonedēļ negaidīti pārņēma Maui salu, gājuši bojā gandrīz 100 cilvēki, un šis skaitlis pēc krāsmatu pārmeklēšanas vēl varētu pieaugt. Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka neesot saņēmuši nekādu oficiālu brīdinājumu - nedz dzirdējuši trauksmes sirēnas, nedz arī saņēmuši īsziņu ar aicinājumu evakuēties.

Bojāgājušo skaits savvaļas ugunsgrēkos Havaju salās pieaudzis līdz 93 cilvēkiem. Taču līdz šim pārmeklēti tikai 3% pilsētas, liekot bažīties, ka apstiprināto nāves gadījumu skaits vēl ievērojami pieaugs, norāda raidorganizācija BBC.

"Mēs mēģinām pacelt mirstīgās atliekas, un tās sabirst pelnos," sestdien norāda Maui apgabala policijas priekšnieks Džons Peletjērs. "Neviens pašlaik nezina patiesos apmērus."

Vietējie iedzīvotāji BBC žurnālistiem stāsta, ka neesot bijis nekādas oficiālas apziņošanas. Viņi kritizē atbildīgo iestāžu efektivitāti un prāto, vai citādos apstākļos daļu no mirušajiem nebūtu bijis iespējams izglābt.

Lahainas iedzīvotāji otrdienas rītā saprata, ka apstājusies elektroenerģijas padeve. Sākumā iedzīvotāji nodomāja, ka tas ir parasts strāvas padeves pārrāvums vētras "Dora" dēļ. "Doras" nestās vēja brāzmas tobrīd bija uzkurinājušas vairākus nelielus savvaļas ugunsgrēkus, taču tas vēl nešķita nekas nozīmīgs. Plkst. 9.55 atbildīgās iestādes paziņoja, ka savvaļas ugunsgrēki Lahainā esot "pilnībā savaldīti". Nebija pamata bažīties, ka tie uzliesmos no jauna.

Situācija mainījās ap plkst.15.00. Vietējie iedzīvotāji stāsta par spēcīgām vēja brāzmām un vēja nestiem pelniem. Vēlāk dzīvokļos sāka signalizēt dūmu detektori, bet ārā sāka degt krūmāji. Sākās panika. 

Lahainas iedzīvotāji sāka bēgt no pilsētas. BBC žurnālisti intervēja vairāk nekā 20 vietējos iedzīvotājus, un neviens no tiem nebija saņēmis oficiālu brīdinājumu vai aicinājumu evakuēties. 

Maui izvietotas 80 trauksmes sirēnas, kas paredzētas tam, lai brīdinātu iedzīvotājus par cunami un citām dabas katastrofām. Tās tiek pārbaudītas reizi mēnesī. Vietējās amatpersonas apstiprinājušas, ka trauksmes sirēnas tā arī neieslēdzās, un ir ierosināta izmeklēšana, lai noskaidrotu iemeslus. 

Tiesa, vairāku citu mediju uzrunātie iedzīvotāji norāda, ka otrdienas rītā saņēmuši brīdinājuma īsziņas, taču elektroenerģijas padeves pārrāvuma dēļ tās varētu būt sasniegušas tikai daļu iedzīvotāju.

Visi upuri gājuši bojā Maui salā, kuras rietumu krastā otrdien izcēlies ugunsgrēks strauji pārņēma gadsimtiem seno piejūras pilsētu Lahainu. Uguns izplatīšanos veicināja sausa vasara un stipri vēji no garām pagājuša orkāna.

Maui salā šonedēļ izcēlās vismaz trīs savvaļas ugunsgrēki. Nopietnākais no tiem otrdien pārņēma Lahainu, kur daudzi cilvēki tika pārsteigti nesagatavoti, tika iesprostoti ielās vai lēca okeānā, mēģinot izbēgt no uguns.

Ugunsgrēki Maui salā nodarījuši zaudējumus sešu miljardu dolāru vērtībā. Salas rietumos pilnīgi vai daļēji nopostītas 2200 ēkas, no tām 86% - dzīvojamās mājas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu