Izstādei “Vecums? Nē! Tikai skaitlis” pieteikti seniori no visas Latvijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes.

Tikai līdz šīs nedēļas beigām seniori vecumā 60+ var pieteikties līdz šim nebijušai izstādei “Vecums? Nē! Tikai skaitlis”. Izstādei jau šobrīd seniori vai to radinieki ir pieteikuši vairāk nekā 1000 dalībniekus no visas Latvijas vecumā no 60 līdz 93 gadiem. Akcijas organizatori uzsver, ka interese ir milzīga, bet sirsnīgie dzīves stāsti liek aizkustinājumā raudāt.

Akcijas ietvaros 12 seniori vecumā virs 60 gadiem iejutīsies sev neierastā veidolā, vairāk kā modes ikonas, nevis cilvēki dzīves norietā. Mērķis ir, izmantojot neierastu formu, mainīt sabiedrības izpratni par vecumu, likt saprast, ka novecošana ir neatņemama mūsu dzīves daļa, tā nav ne slimība, ne arī kāds pēkšņi radies defekts. Tas ir tikai skaitlis, kas liecina par dzīves posmu, kurā gūta pieredze, atziņas un lielāki vai mazāki panākumi, kuri diemžēl netiek saskatīti ārējā veidola dēļ. Akcijas rīkotāji atzīst, ka nav gaidījuši tik milzīgu interesi un atsaucību ne tikai no pašiem senioriem, bet arī to radiniekiem trijās paaudzēs, kas šim projektam aktīvi piesaka tēvus, mammas, vectētiņus, omes un pat sievasmātes.

“Katru dienu saņemam desmitiem aizkustinošu vēstuļu, kurās tiek atspoguļotas dzīves sāgas un ģimeņu likteņi. Par to, kā piedzimuši Sibīrijā, par to, kā vienatnē audzināti pieci bērni, paralēli 40 dzīves gadus veltot cilvēkiem pansionātā, par mīlestību, kas ilgst 70 gadus, un kā laulības notikušas vien sirmā vecumā.

Par padsmit pārdzīvotām onkoloģijām ar pamatojumu, kāpēc vēl nevar mirt, par bērnu zaudēšanu vai kā trolejbuss ir mūža mīlestība, caur kura logu desmitiem gadu skatīts, kā Rīga aust. Šādu stāstu ir simtiem, un, tos lasot, mani pārsteidz ne tikai dalībnieku vēlme svešiniekiem uzticēt savu dzīves stāstu, bet arī spēja ar humoru paraudzīties pat uz traģiskām lietām,” stāsta izstādes idejas autore, aģentūras "Luka" vadītāja Inese Lukaševska.

Foto sesijas tiks sāktas augusta beigās, kad ar dalībniekiem strādās virkne dažādu jomu ekspertu: fotogrāfi Alvils Bijons, Jānis Vīksna, stilistes Dace Vaivara, Una Bernatoviča un daudzi citi. Kā arī dalībnieki saņems dāvanas 500 eiro vērtībā katrs no eko kosmētikas ražotāja "Labrains" un par identisku summu arī dāvanu kartes no optikas zīmola "Vizionette".

“Ikviens dalībnieks raksta, ka vislielākā dāvana viņiem būtu dalība šajā izstādē. Taču mēs patiesi ļoti priecājamies, kad izdodas rast dzirdīgas ausis, kas nodrošinās dalībniekiem gan redzes pārbaudes, gan briļļu iegādi gan daudzus citus labumus.

Šī ir sociālā kampaņa, kura radusies mūsu pašiniciatīvas rezultātā, iesaistītie darbojas bez maksas tikai ar vienu mērķi – veicināt pārmaiņas.

Redzot milzīgo iesaisti un šos unikālos dzīves stāstus, esam jau sapratuši, ka jauniem vai vidējās paaudzes cilvēkiem ar negāciju vilni vai dzīves trūkumu uzsvēršanu ir ne tikai daudz ko pamācīties no šiem senioriem, bet arī, ka būs jārīko šī projekta turpinājums.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu