ES struktūrfondu atbalsta programmā inovatīviem uzņēmumiem būs pieejami 93 miljoni eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrijas ēka Brīvības ielā, kurai atjaunota fasāde un jumts, balkoni un logi.
Ekonomikas ministrijas ēka Brīvības ielā, kurai atjaunota fasāde un jumts, balkoni un logi. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valdība otrdien, 15. augustā atbalstīja ES struktūrfondu atbalsta programmu ieguldījumiem uzņēmējdarbībā, kur pieejamais finansējums ir 93 miljoni eiro. Programmas mērķis ir sekmēt jaunu, inovatīvu, ar augstas izaugsmes un produktivitātes potenciālu uzņēmumu izveidi un attīstību Latvijā.

Kā norāda Ekonomikas ministrijā (EM), atbalsta programma nosaka trīs jaunzņēmumu iespējkapitāla fondu, viena sākuma stadijas iespējkapitāla fonda un viena izaugsmes stadijas iespējkapitāla fonda izveidi, kuros "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") atlasīti finanšu starpnieki, piesaistot privāto līdzfinansējumu, izveidos iepriekš minētos iespējkapitāla fondus, lai nodrošinātu pieejamību iespējkapitāla investīcijām uzņēmumiem.

Tādejādi tiks sekmēta finanšu pieejamība, nodrošinot komercbanku finansējumam alternatīvus finanšu resursus, un vienlaikus veicināta iespējkapitāla nozares attīstība.

Programmas ietvaros kopumā pieejamais maksimālais publiskais finansējums ir 93 miljoni eiro, attiecīgi jaunuzņēmumu iespējkapitāla fondos kopā pieejamais finansējums ir 55,8 miljoni eiro, sākuma stadijas iespējkapitāla fondā pieejami 12,4 miljoni eiro un izaugsmes stadijas iespējkapitāla fondā - 24,8 miljoni eiro.

Trīs jaunuzņēmumu iespējkapitāla fondos, sākuma stadijas iespējkapitāla fondā un izaugsmes stadijas iespējkapitāla fondā līdz 2029.gada beigām plānots atbalstīt 400 uzņēmumus, tostarp vismaz 300 jaunuzņēmumus, kā arī tiks radītas 300 jaunas darba vietas.

Atbalstot uzņēmumus, ik gadu plānots nodokļos nomaksāt vismaz 12 miljonus eiro un eksportā ik gadu sasniegt vismaz 20 miljonus eiro. Kopā paredzēts, ka tiks investēti aptuveni 50 miljoni eiro un piesaistītas privātās investīcijas vismaz 31,6 miljonu eiro apmērā.

Atbalsta maksimālā summa jaunuzņēmumu iespējkapitāla fondā vienam uzņēmumam paredzēta pirmssēklas naudas atbalsta veidā - 250 000 eiro un sēklasnaudas atbalsta veidā - 1,5 miljonus eiro. Savukārt atbalsta maksimālā summa sākuma stadijas iespējkapitāla fondā ir divi miljoni eiro, bet izaugsmes stadijas iespējkapitāla fondā - četri miljoni eiro.

Programmas nosacījumi paredz, ka "Altum" finanšu starpniekus un to piedāvātos finanšu pakalpojumus izvēlēsies atklātā un nediskriminējošā atlases procedūrā, piemērojot publiskā iepirkuma regulējuma nosacījumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu