Pavaicā TVNET žurnālistam Kāpēc Daugavas ūdens Rīgas centrā iekrāsojies dīvaini zaļgans

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET lasītājs

TVNET lasītāja Inga novērojusi, ka Daugavas ūdens pie AB dambja, Rīgā, iepretī viesnīcai "Radisson Blu Daugava Hotel" iekrāsojies zaļgans. Kāpēc tā?

Kā stāsta Inga, līdz pat augustam ūdens krāsa bijusi nemainīga un dabiska, taču pagājušajā nedēļā ūdens vietām kļuvis zaļganīgs un duļķains. 

TVNET uzrunāja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldi, lai noskaidrotu, kas varētu būt cēlonis neparastajai ūdens krāsas maiņai.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā zināja teikt, ka ūdens šajā vietā iekrāsojies zaļā krāsā no aļģēm un ziedputekšņiem.

"Jūlija beigās un augusta sākumā ik gadu Latvijā novērojuma straujāka zilaļģu vairošanās, kas izraisa tā saucamo “ūdens ziedēšanu”. Visbiežāk to novēro vietās, kur ir stāvošs vai lēni plūstošs ūdens. Šajā vietā Daugavā peldēties nav paredzēts, taču jāatceras, ka, ja līdzīgu parādību iedzīvotāji pamana peldvietās, tad rūpīgi jāizvērtē došanās ūdenī, jo zilaļģes var būt toksiskas," skaidro departaments.

Zilaļģes ir dabiski iekšzemes un jūras ūdens organismi. Problēmas var radīt to masveida savairošanās jeb tā saucamā ūdens ziedēšana. Daļa Latvijā sastopamo zilaļģu sugu ir potenciāli toksiskas, kas atmirstot ūdenī var izdalīt toksīnus.

Peldētājiem šie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas - acu un citu gļotādu kairinājumu.

Parasti zilaļģu savairošanās ir novērojama ilgstoši karstā un sausā laikā, bet, līdzko laiks kļūst vēsāks, vējaināks un lietaināks, zilaļģu "ziedēšana" samazinās vai izzūd pavisam.

Pirms došanās peldēt iedzīvotāji aicināti pievērst uzmanību ūdens kvalitātei, primāri izvērtējot tā krāsu, jo zilaļģu "ziedēšanas" laikā ūdenim novērojama zilzaļa pelēcīgas nokrāsas plēve, kas pārklāj ūdens virsmu.

Aicinām arī citus TVNET lasītājus iesūtīt sev interesējošus jautājumus, rakstot uz pavaica.tvnet@tvnetgrupa.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu