Deputāte Vīksna rosina samazināt mikrouzņēmumu nodokli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāte Aiva Vīksna
Saeimas deputāte Aiva Vīksna Foto: Zane Bitere/LETA

"Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas deputāte Aiva Vīksna aicina mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmi samazināt līdz 18% no apgrozījuma, informēja parlamentārietes palīdze Evija Ķēniņa.

Pašlaik MUN likme apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā ir 25%, bet apgrozījuma pārsniegumam virs 25 000 eiro gadā - 40%.

Vīksna arī rosina izslēgt šo atskaites punktu - 25 000 eiro, kā arī palielināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju apgrozījuma slieksni no pašreizējiem 40 000 eiro uz 55 000 eiro.

Deputāte priekšlikumus iesniegusi Finanšu ministrijas Nodokļu politikas pilnveidošanas koordinēšanas grupai topošajām nodokļu pamatnostādnēm, kuras noteiks Latvijas nodokļu politiku līdz 2027.gadam.

Pašlaik pamatnostādnēs esot ignorēts mazais bizness reģionos, tāpēc sadarbībā ar grāmatvedības ekspertiem un nevalstiskajām organizācijām deputāte izstrādājusi minētos priekšlikumus, kurus izklāstījusi finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) vadītajā Nodokļu politikas grupā.

"Lai veicinātu kaut minimālu sociālo iemaksu nomaksu, mazinātu ēnu ekonomiku laukos un sekmētu darba ņēmēju pāreju baltajā ekonomikā, nepieciešams draudzīgāks un vieglāk administrējams nodokļu režīms," uzskata Vīksna, uzsverot, ka "Mazais bizness ir Latvijas reģionu attīstības mugurkauls".

Ērti administrējams mikrouzņēmējus atbalstošs MUN risinājums būtu nozīmīgs atbalsts arī tiem mazajiem uzņēmējiem, kuri joprojām cenšas pārvarēt Covid-19 pandēmijas izraisītās sekas un pielāgojas izaicinājumiem, ko radījis Krievijas plaša mēroga karš Ukrainā, apgalvo deputāte.

Politiķe norāda, ka Latvijā ir nedaudz vairāk nekā 9000 MUN maksātāju un ka pārsvarā šo nodokļu režīmu izvēlas pakalpojumu sniedzēji, tas ir piemērots hobija un dzīvesstila biznesam, nelieliem ražotājiem un tiem, kas sāk biznesu un izmēģina savu ideju praksē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu