Nigēras valsts apvērsuma līderis Čiani sola trīs gadu laikā "atgriezt valsti valdībai" (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Abdurahmans Čiani
Abdurahmans Čiani Foto: AFP / Scanpix

Armijas ģenerālis Abdurahmans Čiani, kurš 26. jūlijā Nigērā īstenoja valsts apvērsumu, sagūstot demokrātiski ievēlēto Nigēras prezidentu Muhamedu Bazumu, paziņojis, ka plāno "atgriezt valsti valdībai" trīs gadu laikā.

Čiani ar publisko paziņojumu nāca klajā svētdien, 20. augustā, pēc tikšanās ar pārstāvjiem no Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) Nigēras pilsētā Niamejā.

Kopiena pieprasīja Čiani atbrīvot prezidentu Bazumu un nodot varu gāztās valdības rokās, par prasību nepildīšanu draudot ar militārām sekām. Armijas ģenerālis uz to atbildējis, ka šī prasība tiks apmierināta aptuveni trīs gadu laikā.

"Ja mums kāds uzbruks, mēs aizstāvēsimies un cīņas būs nežēlīgas!" vēstīja pašpasludinātais valsts līderis.

Čiani arī nodēvēja ECOWAS piemērotās sankcijas viņa valdībai par "nelegālām un nehumānām". Kopiena bloķējusi Nigēras elektrības padevi un preču importu no blakus valstīm. Sankciju rezultātā valstī dramatiski paaugstinājušās preču cenas, bet vairāki ciemi spiesti dzīvot bez elektrības.

"Sankcijas netiek piemērotas, lai valstij palīdzētu rast izeju no krīzes, bet gan lai mūs pazemotu," vēsta apvērsuma līderis.

Rietumāfrikas valstu pārstāvji nav snieguši komentārus par panākto progresu sarunu rezultātā.

Muhameds Bazums par Nigēras prezidentu tika ievēlēts 2021. gadā. Prezidentūras laikā viņš stiprinājis valsts attiecības ar Franciju un ASV, kuras Nigērā izveidojušas savas militārās bāzes, lai palīdzētu valstij cīņā pret džihādistu grupējumiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu