Lietuvas aizsardzības ministrs aicina izstāties no Konvencijas par kasešu munīciju

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Lietuvai vajadzētu izstāties no Konvencijas par kasešu munīciju, paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

"Lietuva bija 55.valsts, kas pievienojās kasešu munīcijas aizliegumam," Anušausks rakstīja sociālajā tīklā "Facebook", norādot, ka valstij vajadzētu izstāties no konvencijas, lai varētu iegādāties un izmantot kasešu munīciju. "Es ceru, ka tas tiks izdarīts," viņš uzsvēra.

Konvencija, kuru Lietuva ratificēja 2011.gadā, aizliedz kasešu munīcijas lietošanu, ražošanu un iegādi, kā arī izklāsta konkrētas prasības, lai risinātu tādu ieroču radītās humānās sekas.

Kasešu munīcija sprādziena rezultātā izkaisa vairākus desmitus vai simtus munīcijas daļiņu plašā apkaimē.

Liela daļa munīcijas izmešanas brīdī neuzsprāgst, tādējādi atstājot postošas sekas vairākus tūkstošus kvadrātmetru lielā teritorijā un radot smagus ievainojumus vai letālas sekas civiliedzīvotāju vidū pat pēc karadarbības beigām.

Konvencija par kasešu munīciju izstrādāta 2008.gadā Dublinā un tā tika parakstīta 2008.gada 3.decembrī Oslo. Konvencija spēkā stājās 2010.gada 1.augustā. Konvenciju parakstījušas vairāk nekā 110 valstis.

Šo valstu vidū nav Latvija un Igaunija, kā arī lielākās kasešu munīcijas ražotājas un krājumu īpašnieces - Ķīna, Krievija un ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu