Vācijas centriski labējie politiķi vēlas stingrākus ierobežojumus bēgļu uzņemšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācija veselības ministrs Jenss Špāns
Vācija veselības ministrs Jenss Špāns Foto: ANNEGRET HILSE/REUTERS

Vācijā kārtējo reizi aktualizējušās debates par patvēruma meklētājiem, centriski labējiem politiķiem vēloties stingrākus ierobežojumus bēgļu uzņemšanai.

Zaļo partijas līdzpriekšsēdētāja Rikarda Langa svētdien pauda viedokli, ka pašvaldībām nepieciešams lielāks finansiālais atbalsts, lai tās varētu parūpēties par patvēruma meklētājiem, kas arvien lielākā skaitā ierodas Vācijā.

Savukārt bijušais Vācijas veselības ministrs Jenss Špāns, kurš pārstāv opozīcijā esošos konservatīvos (CDU/CSU), laikrakstam "Bild" svētdien izteicies, ka Vācijai būtu jānosaka jauni stingri ierobežojumi patvēruma meklētāju skaitam, ko tā uzņem.

Špāna izteikumi izpelnījās Vācijas koalīcijas valdības kritiku.

CDU politiķis Torstens Frejs ir ierosinājis aizliegt tiesības personām pieprasīt patvērumu, atrodoties Vācijas teritorijā. Langa noraidīja šo ierosinājumu, norādot, ka pašreizējie starptautiskajās tiesībās paredzētie patvēruma aizsardzības pasākumi lielākoties tika izveidoti pēc Otrā pasaules kara, reaģējot uz nacistiskās Vācijas pastrādātajām zvērībām.

Langa pauda pārliecību, ka ir iespējams atrast risinājumu šo vēsturisko mācību ietvaros, kas apvieno cilvēcību un kārtību - izveidot ātras procedūras, labu sadalījumu ES un pietiekamu atbalstu vietējām kopienām.

Patvēruma pieteikumu skaits Vācijā pēdējā laikā ir ievērojami pieaudzis. Šā gada pirmajā pusgadā Vācijā patvērumu lūdza 162 271 persona, kas ir aptuveni 64% no visa 2022.gada rādītāja. Šajos datos nav iekļauts aptuveni miljons ukraiņu, kas ieradušies Vācijā pēc kara sākuma.

Langa uzslavēja vietējo valdību amatpersonu darbu, reaģējot uz bēgļu pieplūdumu. "Viņi ir ļoti ātri uzņēmuši daudzus cilvēkus no Ukrainas, pārliecinājušies, ka viņiem ir jumts virs galvas un ka bērni var doties uz skolu," sacīja Langa.

Maija vidū Vācijas valdība apsolīja federālajām zemēm miljardu eiro papildu finansējumam bēgļu uzņemšanai šogad.

Langa pauda uzskatu, ka Vācija var izdarīt vēl vairāk, lai ātri integrētu bēgļus sabiedrībā, nodrošinot ātru piekļuvi valodas un integrācijas kursiem, ātrāk atzīstot profesionālo un izglītības kvalifikāciju, nodrošināt bēgļu bērniem plašāku piekļuvi skolām un bērnudārziem.

Tomēr patvēruma meklētāji ir arī labāk jāizvieto pa Eiropu un starptautiskajai sabiedrībai ir jāpieliek lielākas pūles, lai uzlabotu apstākļus imigrantu izcelsmes valstīs, lai mazāk cilvēku izjustu vēlmi doties uz Eiropu, uzskata Langa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu