Dobeles novads vētrā cietušo ēku īpašniekiem izmaksājis vairāk nekā vienu miljonu eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Dobeles novada pašvaldībā 7.augusta vētrā sapostīto mājokļu atjaunošanai izmaksātā atbalsta kopsumma uz šo brīdi ir mazliet vairāk nekā viens miljons eiro,  informēja pašvaldības pārstāve Līva Elarte.

Pēc atbalsta pašvaldībā ir vērsušās 894 personas, un līdz šim pieņemti 396 lēmumi, apsekoti 715 objekti.

Kā ziņots iepriekš, pirmdien, 7.augustā, Latviju šķērsoja aukstā gaisa fronte, līdz ar to siltajā un mitrajā gaisa masā veidojās spēcīgi negaisa mākoņi, kas sev līdzi nesa ekstremāli stipras lietusgāzes, krasas vēja brāzmas un lielgraudu krusu. Sākotnēji negaiss skāra Zemgali un valsts centrālo daļu, īpaši smagus postījumus nodarot Dobeles novadā.

Dobeles novada domes ārkārtas sēdē 11.augustā pieņemts lēmums, kas paredz, ka individuālām dzīvojamām mājām piešķirams vienreizējs atbalsts līdz 3000 eiro ar papildu nosacījumu, ka atbalsta apmērs nepārsniedz 20 eiro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības, bet daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām piešķirams vienreizējs atbalsts, kas nepārsniedz 20 eiro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības.

Atbalsts var tikt izmantots gan kā pagaidu risinājums ēkas sakārtošanai un pasargāšanai no bojāejas, gan arī, lai atjaunotu iepriekšējo stāvokli. Atbalsta ietvaros veicamie pasākumi ir jumta segumu un logu atjaunošana vai nomaiņa. Atbalsts vētras radīto postījumu novēršanai ir vienreizējs un to paredzēts izmaksāt neatkarīgi no ienākumu līmeņa.

Vētras postījumi Jelgavas novadā aplēsti vairāk nekā 200 000 eiro apmērā

Pēc pašreizējām aplēsēm 7.augusta vētras postījumi Jelgavas novadā vērtējami vairāk nekā 200 000 eiro apmērā, informēja pašvaldības pārstāve Lelde Podniece-Jostmane.

Pašvaldība apkopojusi informāciju par vētras postījumiem un 21.augustā sākusi izmaksāt atbalstu vētrā cietušo dzīvojamo māju atjaunošanai.

Lielākie postījumi Jelgavas novadā konstatēti Vilces uz Zaļenieku pagastā - izgāzti un lauzti koki mežos un ceļmalās, izpostītas kapsētas Vilces pagastā, vētra nav saudzējusi ne privātmājas, ne daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas un saimniecības ēkas.

Pašvaldībā saņemti 22 personu iesniegumi par vienreizēja atbalsta piešķiršanu vētras seku likvidācijai, kā arī bojātas divas pašvaldības īpašumā esošas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Vilces pagastā.

Komisija, kuras sastāvā ir Jelgavas novada Īpašuma pārvaldes darbinieki, Darba aizsardzības, ugunsdrošības un civilās aizsardzības nodaļas darbinieki, Būvvaldes būvinspektors un Vilces un Zaļenieku pagasta pārvalžu vadītāji, ir apmeklējusi īpašumus, sastādījusi apsekošanas aktus un novērtējusi nodarītos zaudējumus.

Sešos gadījumos atbalsta izmaksāšana atteikta, jo pieteiktie bojājumi neatbilda valstī noteiktajiem nosacījumiem vienreizējā atbalsta saņemšanai. Apstiprināti 15 iesniegumi, kopējais atbalsta apjoms - 16 260 eiro. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju remontam nepieciešamā summa ir 53 366 eiro.

Atbalsta ietvaros veicamie pasākumi ir jumta seguma un logu atjaunošana vai nomaiņa. Vienreizējā atbalsta apmērs ir līdz 3000 eiro, nepārsniedzot 20 eiro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības.

7.augusta vētrā bojāti 14 Jelgavas novada pašvaldības ceļu posmi. Kopumā ceļu infrastruktūras atjaunošanai nepieciešamais finansējums ir 35 000 eiro.

Tāpat postījumi nodarīti trīs Vilces pagasta kapsētām - Sila, Vaiteņu un Gauriņu kapi. Aprēķināts, ka to atjaunošanai būs nepieciešami teju 55 000 eiro.

Zaļenieku pagasta Pūteļu mežā izpostītā platība vērtējama vairāk nekā 40 000 eiro apmērā. Bojāta arī pašvaldības īpašumā esoša automašīna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu