Ne tikai kaķiem: ko tu nezināji par seno, labo baldriānu!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Ja tevi interesē dabiski veidi, kā justies labāk, tev noteikti jāzina, kā labsajūtu uzlabo baldriāns! Šī  auga popularitāte pieaug, un pamatoti. Uzzini par baldriāna labajām īpašībām un veidiem, kā to lietot!

Baldriāna stāsts: no imperatora līdz pasaules karam

Baldriānu dzimtas latīniskais nosaukums — Valerianaceae — cēlies no darbības vārdiem valere, kas nozīmē būt "veselam", un valero -  "būt stipram". Vēl kāda versija norāda uz baldriāna nosaukuma saikni ar romiešu imperatoru Valeriānu (Licinius Valerianus, 253-260 A.D.). 

"Baldriāns ir izmantots kā ārstniecības augs tradicionālajā medicīnā vismaz kopš senās Grieķijas un Romas laikiem," zina teikt Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa.

Hipokrāts aprakstīja tā īpašības, un vēlāk Galēns to izrakstīja kā līdzekli pret bezmiegu. Viduslaiku recepte iesaka dot baldriānus vīriešiem, kuri ir agresīvi, lai viņus nomierinātu, bet Pirmā un Otrā pasaules kara laikā baldriānus piegādāja armijai, lai karavīri saudzētu savus nervus un spētu kaut cik izgulēties.

 
 Foto: shutterstock.com

Baldriāna lieliskās īpašības

Baldriāns kopš seniem laikiem pazīstams kā līdzeklis, kas spēj mazināt baiļu, satraukuma sajūtu, sirdsklauves,  nervozitāti un ir lielisks līdzeklis cīņai ar bezmiegu. Tas der vieglas migrēnas ārstēšanā un arī kā viegls pretsāpju preparāts.

Tā kā šis sedatīvais līdzeklis paplašina asinsvadus, tas pazemina asinsspiedienu. 

Dabas velte samazina arī alerģiskas reakcijas un spēj nomierināt sakairinātu ādu un ārstēt iekaisušas acis. 

Baldriāns teicami mazina spazmas vēderā (kuņģis, zarnas) un uzlabo žults sekrēciju.  Interesanti, bet baldriāns arī samazinot apetīti. 

Augu pievieno arī līdzekļos cīņai ar ilgstošu klepu un bronhu spazmu ārstēšanai.

Auga preparātus iesaka lietot arī grūtniecības toksikozes gadījumā, sāpīgu mēnešreižu laikā vai lai atvieglotu sievietēm klimaktēriju.

Lai gan baldriānam nav konstatētas nevēlamas blakusparādības, tas nav paredzēts ilgstošai lietošanai.

"Baldriāns var palīdzēt mazināt trauksmi, kas saistīta ar akūtu stresu, atvieglo iemigšanu, kā arī uzlabo miega kvalitāti. Svarīgi gan atcerēties, ka to nedrīkst lietot kopā ar alkoholu vai miega zālēm, jo tas var pastiprināt blakusparādību izpausmes. Tāpat baldriānu nedrīkst lietot ilgāk par 4 līdz 6 nedēļām, jo tad tas var izraisīt pretēju efektu," uzsver Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa.

 
 Foto: shutterstock.com

Baldriāna ieguves veidi

Baldriāna drogas pārsvarā gatavo no tā saknēm, bet ziedus (kaltētus) izmanto arī tēju uzlējumu pagatavošanā. Atšķirībā no auga maigi smaržojošajiem ziediem, baldriāna saknēm ir ļoti spēcīga smarža, kas daudziem šķiet nepatīkama. Baldriānu var lietot ne tikai tējas, bet arī tinktūru, ekstraktu, eļļu un kapsulu veidā.

Baldriāna saknes ievāc rudens sākumā (septembris/oktobris), un kaltētas tās var uzglabāt līdz pat trim gadiem.

Baldriāna tējas, vannas un uzlējuma pagatavošana

Lai pagatavotu baldriāna sakņu tēju, liek 1 tējkaroti drogas uz 1 glāzi ūdens un vāra 10 minūtes. 

Lai izveidotu auksto baldriāna uzlējumu,  2 tējk. saknes aplej ar 1/4 litra auksta ūdens. Nostādina 10-12 stundas. Baldriānu var nostādināt arī spirtā un lietot kā pilienus.

Stresa samazināšanai var pagatavot nomierinošu vannu -  jāaplej 100 g drogas ar 1 litru verdoša ūdens. Šādam maisījumam jāļauj ievilkties vismaz 3 - 7 stundas, tad jāizkāš un jāpievieno vannas ūdenim.

"Aptuveni divas stundas pirms došanās gulēt var iedzert relaksējošu zāļu tēju. Tējas dzeršanas rituālu var aizstāt arī ar zāļu ekstraktu saturošiem uztura bagātinātājiem, kam būs līdzvērtīgs efekts,” norāda Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa. "Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka pirms jebkādu uztura bagātinātāju lietošanas ir ieteicams konsultēties ar medicīnas speciālistu vai farmaceitu, kuri sniegs padomus par pareizu uztura bagātinātāju devu, kā arī ieteikumus veselības uzlabošanai, ņemot vērā individuālo veselības stāvokli un vajadzības."

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu