Madonas novada pašvaldība saņēmusi 45 pieteikumus vētras postījumu novēršanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vētras nodarītie postījumi.
Vētras nodarītie postījumi. Foto: Lita Millere/LETA

Madonas novada pašvaldība saņēmusi 45 pieteikumus vētras postījumu novēršanai, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Kovtuna.

Viņa skaidro, ka pašlaik pašvaldības speciālisti apseko tās mājsaimniecības, kas pieteikušās krīzes pabalsta saņemšanai, lai izvērtētu pieteikumu atbilstību saņemšanas kārtībā noteiktajam. Attiecīgi pabalsti tiks izmaksāti pēc pieteikumu izvērtēšanas.

Patlaban pašvaldība vēl nezina precīzi pabalstos izmaksājamo summu, taču pēc pašreizējām aplēsēm pašvaldībai vajadzētu pietikt līdzekļu, lai iedzīvotājiem izmaksātu krīzes pabalstus.

Runājot par citiem palīdzības veidiem, kādus pašvaldība vēl ir sniegusi, Kovtuna piebilst, ka tur, kur iedzīvotājiem bija nepieciešams, pēc iespējas palīdzēja administratīvo teritoriju īpašumu uzturēšanas nodaļu darbinieki, piemēram, sazāģējot traucējošus, bīstamus kokus, aizvedot zarus. "Vēlamies uzteikt iedzīvotājus - un tādu bija daudz -, kuri čakli devās palīgā saviem kaimiņiem, līdzcilvēkiem šādos un līdzīgos darbos pēc vētras," akcentē pašvaldības pārstāve.

Pašvaldība arī segs vētras rezultātā radīto būvniecības atkritumu - azbesta saturošā šīfera - savākšanu un apglabāšanu no Madonas, Cesvaines un Liezēres pagasta Ozoliem. Iedzīvotājiem šis pakalpojums ir bez maksas.

Šīfera nodošana turpinās vēl līdz šīs darba nedēļas beigām. Cilvēki ļoti aktīvi šo iespēju izmanto, konteineri piepildās ātri, līdz ar to reālo savāktā šīfera daudzumu varēs pateikt tikai pēc 25.augusta.

Kovtuna informē, ka nogāztie koki primāri tika novākti no ceļiem, vietām, kur traucēja iedzīvotāju pārvietošanos, bet sagāzto, nogāzto koku zāģēšana un aizvešana no daudzām teritorijām vēl turpinās - līdz ar to šo darbu izmaksas arī vēl nav precīzi zināmas. Tāpat nodarīti postījumi pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošām ēkām un izglītības iestādēm, objektiem, kā novēršanai plānotais finansējums ir nepilni 11 000 eiro.

Kā ziņots iepriekš, pirmdien, 7.augustā, Latviju šķērsoja aukstā gaisa fronte, līdz ar to siltajā un mitrajā gaisa masā veidojās spēcīgi negaisa mākoņi, kas sev līdzi nesa ekstremāli stipras lietusgāzes, krasas vēja brāzmas un lielgraudu krusu. Negaiss skāra Zemgali un valsts centrālo daļu, tostarp arī Madonas novadā.

Madonas novērojumu stacijā, ierodoties aukstajai atmosfēras frontei, vēja ātrums brāzmās negaisa laikā sasniedza 30 metrus sekundē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Gaisa temperatūra Madonā stundas laikā pazeminājās no +31 līdz +18 grādiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu