PAVAICĀ TVNET ŽURNĀLISTAM Kādēļ “Netflix” Latvijā nepiedāvā filmu un seriālu tulkojumus latviski vai krieviski? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Kāds TVNET lasītājs vaicā, kādēļ “Netflix” vairs nav iespējams skatīties filmas un seriālus ar tulkojumu krieviski un arī latviešu valodā nekā nav. “Es saprotu, kas notiek pasaulē saistībā ar Krieviju, bet vai tas nozīmē, ka manā vecumā tagad ir jāmācās cita valoda?” retoriski jautā lasītājs. 

Laikraksts “Politico” pagājušā gada martā vēstīja, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā “Netflix” sabiedrības spiediena rezultātā paziņoja par “pauzes ieturēšanu” sadarbībā ar Krievijas TV un filmu tirgu.

Krievijas iebrukumam sākoties, “Netflix” sākotnējā reakcija bija nogaidoša. Taču drīz vien mikroblogošanas vietnē Twitter strauju popularitāti ieguva mirkļbirkas #netflixstopsupportingrussia (tulkojums: pārtraukt “Netfilx” atbalstu Krievijai) un #CancelNetflix (tulkojums: atcelt “Netflix”).

Reaģējot uz to, “Netflix” ieņēma skaidrāku politisko nostāju, tostarp atsakoties pakļauties Krievijas likumiem, saskaņā ar kuriem “Netflix” būtu jāsāk pārraidīt oficiālos Krievijas valsts propagandas kanālus. Līdz ar to pagājušā gada martā “Netflix” pārraidi Krievijā pārtrauca pavisam.

“Netflix” piedāvājums tiek pielāgots katrai valstij vai reģionam, turklāt tas nemitīgi mainās: filmas un seriāli tiek gan pievienoti, gan noņemti no piedāvājuma. Taču iemeslus, savus apsvērumus un lēmumus kompānija parasti publiski neskaidro.

“Netflix” uzņēmuma klientu atbalsta mājaslapa skaidrots, ka audio celiņu un subtitru pieejamība dažādās valodās ir atkarīga no dažādiem faktoriem: klienta atrašanās vieta, profila valodas iestatījumi, ierīce, no kuras notiek skatīšanās, kā arī attiecīgās filmas vai seriāla satura licence un pārraides līgums.

Šobrīd, ielogojoties “Netflix” no Latvijā reģistrētas IP adreses, filmas un seriālus ar audio celiņu vai subtitriem krievu valodā atrast var, taču to ir diezgan maz. Piemēram, no šīs nedēļas Top 10 Latvijā tikai trīs seriāliem ir pieejami subtitri krieviski, savukārt audio celiņa krievu valodā nav nevienam.

“Netflix” ir pieejamas dažas filmas ar audio celiņu vai subtitriem arī latviešu valodā. Tās ir iespējams sameklēt, meklētājā ierakstot “Latvian” (latviešu). Tāpat arī filmas un seriālus, kuriem pieejami audio celiņi vai subtitri krievu valodā, var meklēt, ierakstot meklētājā “Russian” (krievu).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu