Siliņa: Veselības ministrijai būs jāskaidro, kā tiek tērēts medicīnas jomas finansējums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Topošajai koalīcijai būs jārisina problēmas ar finanšu nepietiekamību veselības aprūpē, šodien žurnālistiem sacīja Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča Ministru prezidenta amatam nominētā Evika Siliņa (JV).

Reizē premjera amata kandidāte redz, ka līdz ar papildu finansējuma piešķiršanu ir jāuzlabojas arī medicīnas pakalpojumiem un to pieejamībai.

Līdzšinējai valdībai izdevās vienoties, ka veselības finansējums ir prioritāte, katram no citu jomu resoriem liekot kopā savus līdzekļus par labu veselības finansēšanai, atzīmēja Siliņa.

Tikmēr topošajā koalīcijā arī visiem ir pilnīgi skaidrs, ka būs jārisina problēmas ar finanšu pietiekamību veselības aprūpē, sacīja premjera amata kandidāte.

Vēl gan būs jāredz, kāds papildu finansējums būs nepieciešams šogad vai nākamgad. Potenciālajam veselības ministram un Veselības ministrijai būs liels uzdevums izskaidrot, kā tiek tērēts medicīnas jomas finansējums un kā tas tiek uzraudzīts, pauda "Jaunās vienotības" politiķe.

Ja veselības aprūpē tiek ieguldīts papildu finansējums, tad pakalpojumiem, to saņemšanai jākļūst labākiem, lai iedzīvotāji sajustu, ka pie ārsta var tikt agrāk, nekā līdz šim, sacīja Siliņa.

Tāpēc ir jāredz, kur šie līdzekļi tiek tērēti, kādas ir ārstu algas, - lai neveidotos tāds pārpratums, ka tiktu ieguldīta vairāk nauda, bet kvalitāte neuzlabotos, skaidroja pašreizējā labklājības ministre.

Kā ziņots, Valsts prezidents Rinkēvičs Ministru prezidenta amatam nominējis JV pieteikto premjera amata kandidāti, pašreizējo labklājības ministri Siliņu.

Lēmumu par Siliņas aicināšanu Rinkēvičs pieņēma pēc šonedēļ notikušajām sarunām ar visām Saeimas frakcijām. Siliņa bija vienīgā partiju oficiāli izvirzītā pretendente premjera amatam.

Šonedēļ Rinkēviča konsultācijās ar partijām tika pārrunāts jaunas koalīcijas veidošanas process, un Valsts prezidents noskaidroja politisko spēku viedokļus par vēlamo koalīcijas modeli, iespējamajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem, kā arī redzējumu par valdībai veicamajiem ilgtermiņa un neatliekamajiem darbiem.

Rinkēvičs trešdien sacīja, ka "neesot naivs" par iespēju izveidot piecu partiju koalīciju, taču vairākas trīs vai četru partiju kombinācijas viņš gan saskatot.

Plašāka koalīcija prezidenta ieskatā ir ne vien iespējama, bet arī vēlama, salīdzinot ar jebkuru trīs partiju koalīcijas variantu, tomēr tas būs diskusiju jautājumus turpmākajās sarunās. Prezidents respektē partiju ideoloģiskās atšķirības un "neieslēgs pilī" partijas, kamēr tās neatrisinās domstarpības, tomēr, viņaprāt, partijām būtu jāatkāpjas no emocijām un sarunas par turpmāko jāsāk no nulles.

Gandrīz nepastāv iespējas NA un "Progresīvajiem" vienoties par kopīgu darbu valdībā, līdz ar to topošajā koalīcijā varētu tikt iekļauta tikai vienai no šīm partijām.

Saskaņā ar Satversmes 56.pantu Ministru kabinetu sastāda persona, kuru uz to aicina Valsts prezidents. Atbilstoši Satversmes 59.pantam topošajam Ministru prezidentam un ministriem vēl nepieciešams saņemt Saeimas uzticību.

Siliņa ievēlēta 14.Saeimā no JV saraksta. Vidzemes vēlēšanu apgabalā viņa ieguva trešo labāko rezultātu no JV kandidātiem, saņemot 4509 plusus un 2154 svītrojumus.

Viņa dzimusi 1975.gadā, studējusi Latvijas Universitātē, iegūstot bakalaura grādu tiesību zinātnē un jurista kvalifikāciju, kā arī Rīgas Juridiskajā augstskolā, iegūstot sociālo zinātņu maģistra grādu tiesību zinātnē un starptautiskajās tiesībās un Eiropas tiesībās.

Siliņa bijusi individuāli praktizējoša zvērināta advokāte.

Politikā viņa debitēja 2011.gadā, kad kandidēja uz 11.Saeimu no Zatlera Reformu partijas. Tā paša gada novembrī politiķe kļuva par iekšlietu ministra padomnieci juridiskajos jautājumos, bet 2013.gada janvārī - par Iekšlietu ministrijas (IeM) parlamentāro sekretāri.

Siliņa kandidēja arī 13.Saeimas vēlēšanās - jau JV sarakstā. 2019.gada februārī viņa atstāja IeM parlamentārās sekretāres amatu un kļuva par Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) parlamentāro sekretāri.

Kopš 2022.gada decembra līdz ar Kariņa otrās valdības darba sākumu Siliņa ir labklājības ministre. Politiķe arī ir JV lielākās partijas "Vienotība" valdes locekle.

Kā ziņots, Kariņš 17.augustā Valsts prezidentam iesniedza dokumentu par valdības demisiju.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu.

AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.

Partijai "Stabilitātei" ir desmit mandāti un "Latvija pirmajā vietā" - astoņas vietas parlamentā. Tāpat Saeimā ir divi pie frakcijām nepiederoši deputāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu