AFP: Norvēģija nogalinājusi 40 ziemeļbriežus, jo baidījusies, ka tie dosies uz Krieviju un par to ganībām būs jāmaksā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Norvēģijai nācies nokaut 40 ziemeļbriežus, kas atgriezti no Krievijas, jo Krievijas Federācija pieprasa 4700 ASV dolāru par katra ziemeļbrieža ganīšanu, ziņo AFP. Saskaņā ar citiem ziņojumiem, krievi no Norvēģijas puses pieprasa kopumā 4,4 miljonus ASV dolāru.

Saskaņā ar Norvēģijas varasiestāžu sniegto informāciju, 42 ziemeļbrieži šogad šķērsoja Norvēģijas un Krievijas robežu un ganījās Krievijas Pasvikas dabas rezervātā. 40 no tiem atgriezās un tika nekavējoties nošauti, baidoties, ka tie atkal šķērsos robežu un par to atkal būs jāmaksā. Vēl divi dzīvnieki atrodas Krievijā, un gaidāms, ka drīzumā tie atgriezīsies.

Reaģējot uz notikušo, Norvēģija arī sākusi remontēt noplukušo robežžogu, kas neļāva dzīvniekiem šķērsot robežu. Tas ir 150 kilometrus garš un tika uzbūvēts 1954. gadā. Kopumā ir jānomaina 7 kilometri žoga. Remonts Norvēģijai izmaksās 348 000 ASV dolāru, kas ir ievērojami mazāk nekā ziemeļbriežu ganīšanas izmaksas Krievijā.

Krievija, Norvēģija un Somija 1991. gadā pieņēma lēmumu par sadarbību dabas aizsardzības jomā Pasvik - Inari apgabalā. Trīs valstis apņēmās dzīt atpakaļ „pārkāpējus” ziemeļbriežus, kas šķērsojuši robežu. Šādos gadījumos tika nolemts kompensēt zaudējumus no tās valsts budžeta, kurai ziemeļbriedis piederēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu