Audio Kremļa propaganda: DNS analīzes apstiprina Prigožina nāvi aviokatastrofā (16)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Vagner" dibinātājs Jevgeņijs Prigožins
"Vagner" dibinātājs Jevgeņijs Prigožins Foto: Ekrānuzņēmums no video

Krievijas varas iestādes oficiāli apstiprinājušas „Vagner” algotņu grupas vadītāja Jevgēņija Prigožina nāvi. Par to, atsaucoties uz Valsts izmeklēšanas komiteju, ziņo aģentūra TASS. Pēc visu desmit aviokatastrofas upuru identificēšanas ir skaidrs, ka Prigožins ir viens no tiem. To apliecina DNS analīzes.

Bojāgājušo identitāte atbilst lidojuma dalībnieku sarakstam, par ko iepriekš informēja Federālā Gaisa transporta aģentūra, teikts Izmeklēšanas komitejas paziņojumā.

Izmeklētāji pagaidām nav paziņojuši, kas ir aviokatastrofas pamata versija.

Medijos un ziņu kanālos platformā "Telegram" izskanējušas dažādas versijas - gan sprādziens lidmašīnā, gan lidmašīnas notriekšana ar pretgaisa aizsardzības sistēmas raķeti.

Rietumos bāzēto krievu mediju iztaujātie eksperti sliecas piekrist viedoklim, ka lidmašīnas katastrofa ir Kremļa atriebība Prigožinam par jūnijā sarīkoto dumpi.

Tiesa gan, eksperti spriež arī par versiju, ka aviokatastrofa ir tikai Prigožina nāves inscenējums, lai nodrošinātu "Vagner" līderim iespēju pazust. Šī versija gan tiek uzskata par mazāk ticamu.

Rīkojumu nogalināt algotņu grupējuma "Vagner" vadītāju Prigožinu, visticamāk, devis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, norāda ASV Kara studiju institūts (ISW).

ISW piekrīt viedoklim, ka Prigožina lidmašīnas nogāšanās nenotika nejauši 23.augustā - tieši divus mēnešus pēc dumpja sākuma 23.jūnijā.

Jau ziņots, ka 23. augustā Tveras apgabalā avarēja Jevgeņija Prigožina privātā lidmašīna. Tas notika tieši divus mēnešus pēc viņa organizētās algotņu grupas „Vagner” sacelšanās.

Avārijā gāja bojā 10 cilvēki. Saskaņā ar Krievijas Federālās gaisa transporta aģentūras datiem, lidmašīnā bija arī pats Prigožins un „Vagner” komandieris Dmitrijs Utkins.

Sākotnēji izskanēja minējumi, ka Prigožins varētu būt atradies citā lidmašīnā. Tomēr nedēļas gaitā liecību par viņa bojā eju kļuva arvien vairāk. Tas bija saistīts arī ar ziņojumiem ar „Vagner” saistītajos „Telegram” kanālos.

Kara noziedznieks Vladimirs Putins vēl pirms oficiālo upuru identifikācijas rezultātu publiskošanas bija izteicis līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm, minot, ka Prigožins „bija talantīgs uzņēmējs” un „cilvēks ar smagu likteni”.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu