Topošā koalīcija atturīga par Apvienotā saraksta piedāvāto jaukto vēlēšanu sistēmu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Topošās koalīcijas iespējamie partneri lielākoties atturīgi izsakās par "Apvienotā saraksta" (AS) piedāvāto jaukto vēlēšanu sistēmu, reizē atbalstot diskusiju pēc konkrēta piedāvājuma saņemšanas.

AS koalīcijas sarunās piedāvājusi, ka paši izstrādās kvalitatīvu piedāvājumu Saeimas jauktai vēlēšanu sistēmai.

AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars skaidroja, ka atbilstoši piedāvājumam Saeima tiktu ievēlēta daļēji no vienmandāta apgabaliem un daļēji tāpat kā līdz šim - no pieteiktajiem sarakstiem.

Tāpat tas ietvertu iespēju atsaukt deputātus, kuri pietiekami augstā līmenī nepilda savus pienākumus. Pašlaik Satversmē ir noteikts, ka vēlētāji nevar atsaukt atsevišķus Saeimas locekļus.

AS politiķis norādīja, ka kolēģi no JV esot piekrituši debatēm Saeimā par šo priekšlikumu.

AS savu priekšlikumu prezentēja piektdien. Todien par to vaicāts, "Progresīvo" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Kaspars Briškens sacīja, ka partijas pārstāvji ir piesardzīgi par šo Lietuvas sistēmai līdzīgo priekšlikumu, jo jau pašlaik Latvijā ir nodrošināta pietiekami līdzsvarota deputātu pārstāvniecība parlamentā.

Saeimā ir iespējams diskutēt par dažādiem priekšlikumiem, reizē "Progresīvo" vēlēšanu sistēmas jautājumu neredz kā aktuālāko prioritāti, jo pašlaik svarīgāk ir koncentrēties uz ekonomikas attīstības, cilvēktiesību un drošības jautājumiem, sacīja Briškens.

Nacionālās apvienības (NA) politiķis, Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Jānis Dombrava norādīja, ka NA vienmēr aktuāls bijis cits jautājums, - vai Latvijas pilsoņu ārvalstīs balsis automātiski ir jāpieskaita Rīgas vēlēšanu apgabalam.

Dombrava norādīja, ka NA vēl nav formulējusi viedokli par AS piedāvājumu, reizē Nacionālā apvienība būs gatava par to diskutēt.

Atbildot uz jautājumu par AS rosinājumu, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) norādīja, ka to varēs vērtēt, kad šāds piedāvājums tiks saņemts. Politiķe akcentēja, ka prioritāri risināmie jautājumi ir valsts drošība, ekonomikas attīstība, labklājības celšana, tautas ataudze, izglītības kvalitāte un veselības aprūpe.

"Jaunās vienotības" politiķe, Ministru prezidenta amatam nominētā Evika Siliņa (JV) sacīja, ka iepriekš ideja par jaukto vēlēšanu sistēmu JV rindās nav guvusi īpašu atsaucību un par to vēlreiz būtu jāspriež JV valdei.

Reizē "Jaunā vienotība" saprot, ka AS tas ir jautājums, par ko viņi vēlētos rūpīgu diskusiju sabiedrībā. Siliņa atbalsta šādu priekšlikuma apspriešanu ar ekspertu un iedzīvotāju iesaisti.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis pauda, ka ZZS ieskatā primārā problēma ir, ka liela daļa Latvijas pilsoņu ārvalstīs pašlaik nevar nobalsot par sava vēlēšanu apgabala kandidātiem, jo balsotājiem ārvalstīs jābalso par Rīgā pieteikto sarakstu.

Tāpēc ZZS jau iepriekšējā 13.Saeimā virzījusi grozījumus, kas Latvijas pilsoņiem ārvalstīs dotu iespēju balsot par sevis izvēlētā vēlēšanu apgabala kandidātiem, sacīja partiju apvienības politiķis, atgādinot, ka šīs izmaiņas arī 14.Saeimā ir atbalstītas pirmajā lasījumā.

Savukārt AS piedāvājums par jaukto vēlēšanu sistēmu vēl līdz šim nav iesniegts kā likumprojekts, lai varētu saprastu, ko ar to domāts panākt, sacīja Valainis, norādot, ka sākumā jāsagaida atbilstoši sagatavots piedāvājums.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu