Dodiks uzskata, ka Bosnijai vajadzētu pievienoties BRICS (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bosnijas serbu līderis Milorads Dodiks
Bosnijas serbu līderis Milorads Dodiks Foto: AP/Scanpix

Bosnijai-Hercegovinai vajadzētu pievienoties BRICS, jo uz to tai ir lielākas cerības, nekā iestāties Eiropas Savienībā (ES), pirmdien paziņojis Bosnijas serbu līderis Milorads Dodiks.

BRICS ir tā dēvēto attīstības valstu organizācija, kuras sastāvā pašlaik ir Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un Dienvidāfrika, kam drīzumā varētu pievienoties vēl sešas valstis - Apvienotie Arābu Emirāti, Argentīna, Etiopija, Ēģipte, Irāna un Saūda Arābija.

Saskaņā ar Deitonas miera līgumu, kas 1995.gadā izbeidza asiņaino pilsoņkaru, Bosnija un Hercegovina (BiH) ir sadalīta divās autonomās sastāvdaļās - Serbu Republikā un Musulmaņu-Horvātu Federācijā (FBiH). Katrai no valsts autonomajām sastāvdaļām ir sava valdība un policijas spēki, bet Sarajevā izvietotās federālās institūcijas, kas tās saista, ir ļoti vājas.

Bosnija pagājušā gada decembrī oficiāli kļuva par ES kandidātvalsti, taču kopš tā laika ir maz darījusi, lai īstenotu politiskās un ekonomiskās reformas, kas pavērtu tai ceļu uz iestāšanās sarunu uzsākšanu.

Serbu Republikas prezidents Dodiks ierakstā sociālās saziņas vietnē X norādījis, ka pastā alternatīva ES.

"Ņemot vērā to, ka dalībai ES Brisele uzstāda jaunus un neskaidrus noteikumus, manuprāt BiH jālūdz izņemšana BRICS. Domāju, [BRICS] tā tiks uzņemta ātrāk nekā ES," raksta Dodiks.

Viņš piebildis, ka tuvākajās dienās Serbu Republika šādu priekšlikumu nosūtīs Bosnijas centrālajām institūcijām.

Dodiks ir pakļauts ASV sankcijām par miera un demokrātijas apdraudēšanu Bosnijā. Viņš arī stingri iestājas pret sankcijām, kuras ES piemērojusi Krievijai.

Pret Bosnijas iespējamo iestāšanos ES Dodiks izturas ļoti atturīgi un daudz lielākus pūliņus velta Serbu Republikas autonomijas paplašināšanai uz centrālo institūciju rēķina.

Viņš daudzkārt paziņojis, ka Bosnijai un Hercegovinai neesot nākotnes, un draudējis ar Serbu Republikas neatkarības pasludināšanu, taču konkrētus soļus šajā ziņā pagaidām nav spēris.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu