Pāvesta izteikumi par "Krievijas diženumu" aizskar Ukrainas aizstāvjus, uzver Nausēda (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pāvesta Franciska izteikumi, kuros viņš slavina "Krievijas diženumu", aizvaino daudzus cilvēkus, īpaši tos, kas aizstāv Ukrainu pret Krievijas agresiju, piektdien paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Ziniet, pāvests ir autoritāte ticības jautājumos, bet tas automātiski nenozīmē, ka viņš ir autoritāte vēstures jautājumos, un dažkārt Krievijas vēsture vai mūsu reģiona, mūsu kontinenta vēsture var izskatīties nedaudz citādi, skatoties no Argentīnas. Iespējams, ka arī manas zināšanas par Argentīnas vēsturi reizēm varētu izraisīt zināmas pretrunas," viņš piektdien sacīja žurnālistiem, ar humoru norādot uz to, ka Francisks ir argentīnietis.

"Nopietnāk runājot, es domāju, ka šis ir ārkārtīgi jūtīgs jautājums, un vajadzētu ļoti rūpīgi padomāt, pirms izteikt šādus paziņojumus, jo šādi izteikumi aizskar daudzus cilvēkus, it īpaši tos, kuri šobrīd izlej asinis bezjēdzīgajā karā Ukrainā," piebilda Nausēda.

Jau vēstīts, ka Lietuvas Ārlietu ministrija uzaicinājusi uz sarunu Vatikāna pārstāvi Lietuvā saistībā ar pāvesta Franciska izteikumiem videokonferencē ar Krievijas katoļu jauniešiem, kuros viņš cildināja "Krievijas diženumu".

Pāvests 25.augustā videouzrunā jauniešu grupai Sanktpēterburgas katoļu baznīcā sacīja, ka "jūs esat dižās Krievijas, dižo svēto, valdnieku, Pētera I, Katrīnas II, krievu tautas ar dižu kultūru un dižu cilvēcību bērni", dzirdams internetā publiskotajā videoierakstā.

Ukraina par šiem izteikumiem apsūdzēja pāvestu imperiālistiskas propagandas izplatīšanā.

Ukrainas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Olehs Nikolenko sacīja, ka pāvesta izteikumi ir "ļoti neveiksmīgi".

"Tieši ar šādu imperiālistisku propagandu, "garīgām saitēm" un "nepieciešamību" glābt "dižo māti Krieviju" Kremlis attaisno tūkstošiem ukraiņu nogalināšanu un simtiem Ukrainas pilsētu un ciemu iznīcināšanu," viņš sacīja.

"Ļoti žēl, ka Krievijas lielvalstnieciskuma idejas, kas patiesībā ir Krievijas hroniskās agresivitātes cēlonis, apzināti vai neapzināti izskan no pāvesta mutes, lai gan viņa misija, mūsu izpratnē, ir atvērt Krievijas jaunatnei acis uz pašreizējās Krievijas vadības destruktīvo kursu," norādīja Nikolenko.

Savukārt Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs uzteica pāvestu par to, ka viņš zina Krievijas vēsturi, un norādīja, ka Franciska teiktais ir saskaņā ar Krievijas varasiestāžu centieniem pastāvīgi atgādināt jaunatnei par "Krievijas diženumu".

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu