Kiprā aizturēts Krievijas pilsonis, kurš apsūdzēts ASV mikroelektronikas kontrabandā

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Kiprā aizturēts Krievijas un Vācijas pilsonis Artūrs Petrovs, kas tiek apsūdzēts, ka uz Krieviju vedis licencētu dubultā pielietojuma ASV mikroelektroniku, pavēstīja ASV Tieslietu ministrija.

33 gadus vecais Petrovs, domājams, piedalījies iepirkumu tīklā, kas pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā nelikumīgi lielā apjomā iepircis ASV ražotu mikroelektroniku Krievijas uzņēmumiem, teikts ministrijas paziņojumā.

Petrovs tiek apsūdzēts ASV eksporta kontroles likumu pārkāpšanā, krāpšanā un naudas atmazgāšanā.

Viņš 26.augustā tika aizturēts Kiprā pēc ASV pieprasījuma, norādīja ministrija.

Līdz šim Krievijā un Kiprā dzīvojušajam vīrietim teorētiski draud vairākas desmitgades ilgs cietumsods. Reālais sods būs atkarīgs no vairākiem faktoriem, arī nelikumīgi izvesto ASV preču kopīgās vērtības.

Petrovs un viņa līdzzinātāji Krievijā nogādājuši mikroelektroniku 225 000 dolāru vērtībā, liecina federālās prokuratūras aplēses.

Kā teikts apsūdzības rakstā, Petrovs un vēl divi Krievijas iedzīvotāji kontrabandas ceļā no ASV izveduši elektronikas komponentus, kas pēc tam uzieti kaujas laukā Ukrainā atrastajos Krievijas ieročos.

Elektronika no ASV izvesta, izmantojot nepatiesus pamatojumus, caur fasādes uzņēmumiem Kiprā un citās valstīs, bet patiesībā tā bija domāta Sanktpēterburgas uzņēmumam "Elektrokom-VPK", kas nodrošina mikroelektroniku Krievijas militāri rūpnieciskajam kompleksam.

Petrova izvestie komponenti izmantoti Krievijas dronos, spārnotajās raķetēs, sakaru un radioelektroniskās cīņas līdzekļos, norāda ASV ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu