Nobela fonds atsauc ielūgumus Krievijas un Baltkrievijas vēstniekiem (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Nobela prēmija
Nobela prēmija Foto: Shutterstock

Nobela fonds sestdien, 2. septembrī paziņojis, ka tomēr atcels Krievijas un Baltkrievijas vēstnieku ielūgumus uz šī gada Nobela balvu pasniegšanas ceremoniju Stokholmā. Fonds par šo soli paziņoja pēc sašutuma vētras, ko izraisīja sākotnējais lēmums vēstniekus ielūgt.

Fonds sestdien skaidroja, ka sākotnējais lēmums bijis balstīts pārliecībā, ka ir "svarīgi un pareizi sniegties iespējami tālu ar vērtībām un vēstījumu, par ko iestājas Nobela balva".

Tiesa gan, asās reakcijas "pilnībā aizēnoja šo vēstījumu", atzina fonds.

"Mēs tāpēc izlēmām atkārtot pagājušā gada izņēmumu attiecībā uz ierasto praksi, tas ir, neaicināt uz Nobela balvas ceremoniju Stokholmā Krievijas, Baltkrievijas un Irānas vēstniekus," teikts paziņojumā.

Ceturtdien Nobela fonds, kas organizē ikgadējo Nobela balvu ceremoniju un banketu Stokholmā, pavēstīja, ka izsūtīs ielūgumus visu to valstu vēstniekiem, kam ir pārstāvniecības Zviedrijā vai Norvēģijā. 

2022.gadā fonds kara dēļ, ko Krievija uzsākusi pret Ukrainu, nolēma neaicināt Krievijas un Baltkrievijas vēstniekus. Aicināts netika arī Irānas vēstnieks, ņemot vērā nežēlīgo protestu apspiešanu.

Vairāki prominenti Zviedrijas politiķi, arī Centra, Zaļo un Kreiso partiju līderi, jau paziņoja, ka Krievijas ielūgšanas dēļ šogad pasākumu boikotēs.

Sarīkojums katru gadu notiek 10.decembrī. Pasākuma gaitā laureāti savas godalgas saņem no karaļa Kārļa XVI Gustava rokām. Sarīkojumu apmeklē ap 1200 viesu.

Atsevišķā ceremonijā tajā pašā dienā Oslo tiek godalgots Miera balvas laureāts.

Pērn Norvēģijas Nobela institūts bija ielūdzis visus vēstniekus uz savu ceremoniju Oslo, un fonds apliecināja, ka arī šogad rīkosies analoģiski.

"Tāpat kā iepriekš uz ceremoniju Oslo tiks aicināti visi vēstnieki," norādīja institūts.

Ukrainas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Olehs Ņikolenko jau paudis gandarījumu par Nobela fonda lēmumu atsaukt ielūgumu Krievijas un Baltkrievijas vēstniekiem uz Stokholmas sarīkojumu.

"Humānisma uzvara. Nobela fonds atcēlis savu lēmumu par Krievijas un Baltkrievijas vēstnieku uzaicināšanu uz Nobela balvas pasniegšanas ceremoniju Stokholmā. Paldies visiem, kas pieprasīja taisnīguma atjaunošanu," sociālajā tīklā "Facebook" raksta Ņikolenko.

"Esam pārliecināti, ka analoģisks lēmums ir jāpieņem attiecībā uz Krievijas un Baltkrievijas vēstniekiem Oslo," uzsvēra ministrijas pārstāvis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu