Baltkrievijā noraida no Latvijas "aizbēgušās" ģimenes pieteikumu bēgļu statusam (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: No ģimenes arhīva

Pērn no Latvijas uz Baltkrievijas laukiem pārcēlās ģimene ar diviem bērniem, kuru drīz pēc tam intervēja Krievijas propagandas kanāls "Sputņik". Baltkrievijas juridiskajā datubāzē atrodamais tiesas spriedums liecina, ka noraidīts bēgļu statusa pieteikums, jo Latvijā tai nekādas briesmas nedraud.

Minskas Centrālā rajona tiesa lēmusi, ka šajā gadījumā nav pamata bēgļa statusa un starptautiskās aizsardzības piešķiršanai.

Spriedums ir anonimizēts, taču par to, ka tajā runa par jau iepriekš propagandas kanālos pabijušo ģimeni, ziņo "Telegram" kanāls "Vitebsk, ja guļaju!", kā arī sakrīt lietas apstākļu apraksts.

Pieteikumā bēgļa statusam kā pamatojums bija minēta Latvijā it kā valdošā negatīvā attieksme pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem. Latvijas valdība apsūdzēta, ka tā Covid-19 vakcinācijas prasību dēļ liedzot veikt uzņēmējdarbību un iespēju apgādāt ģimeni, kā arī esot izvirzījusi stingras epidemioloģiskās prasības, piemēram, sejas masku valkāšanu, kas esot bīstami vecāku un bērnu veselībai.

Ar 2023.gada 16.jūniju datētajā spriedumā norādīts, ka pieteikuma iesniedzēji nestrādājot.

Tiesa secinājusi, ka prasības noraidīšana par bēgļa statusa vai starptautiskās aizsardzības piešķiršanu bija pamatota, jo Latvijā pārim, kuri abi ir Latvijas pilsoņi un kristieši, nedraud vajāšana pēc nacionālās piederības vai reliģijas. 

Tiesa arī norāda, ka abi prasītāji pārvalda latviešu valodu, kā arī zina krievu valodu, taču nav iesaistījušies politiskās aktivitātēs un nav bijuši nevienas partijas vai organizācijas biedri, nav piedalījušies demonstrācijās un nekā citādi nav pauduši savus politiskos uzskatus.

Prasītāji arī norādījuši ne uz kādiem konkrētiem faktiem par vajāšanu vai diskrimināciju no Latvijas valdības puses. "Visi viņu argumenti balstīti uz pieņēmumiem un personīgo situācijas izpratni par ārpolitisko situāciju, bet nekādā veidā neatspoguļo kādas konkrētas valsts institūcijas pozīciju pret viņu ģimeni," norādīts spriedumā. Pret prasītājiem nav ierosināta krimināllieta un nav nav notikusi vajāšana ar juridiskiem vai administratīviem līdzekļiem.

Tiesa arī norāda, ka līdz 2022.gada augustam ģimene brīvi dzīvojusi Latvijā bez nekādiem ierobežojumiem attiecībā uz izglītību, nodarbinātību, veselības aprūpi un tiesisko aizsardzību. Viņi esot saņēmuši vīzas, brīvi izceļojuši no valsts un tikpat brīvi atgriezušies tajā.

Tiesa arī labvēlīgi izsakās par situāciju Latvijā, kur ratificētas ANO vienošanās cilvēktiesību jautājumos. Atsaucoties uz starptautisko organizāciju datiem, Latvija raksturota kā valsts ar stabilu demokrātiju, labi attīstītu un godīgu vēlēšanu sistēmu, aktīvu pilsonisko sabiedrību un neatkarīgiem medijiem.

Turklāt spriedumā norādīts, ka augstās inflācijas un rēķinu dēļ esot ekonomiski izdevīgi pārcelties uz Baltkrieviju, kā arī apgalvo, ka Latvijā esot izplatījušās baumas, ka starptautiskās aizsardzības pieprasīšana esot veids, kā pārcelties uz Baltkrieviju, izvairoties no izmaksām par reģistrēšanos dzīvei valstī.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu