Eiropas Komisijas prezidente brīdina par vilku radīto apdraudējumu; sola pārskatīt plēsēju aizsargāto dzīvnieku statusu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vilks. Ilustratīvs attēls
Vilks. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Vilku atgriešanās vairākos Eiropas reģionos apdraud mājlopus un potenciāli arī cilvēkus, pirmdien brīdinājusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, solot pārskatīt šo plēsēju aizsargāto dzīvnieku statusu.

"Vilku baru koncentrācija dažos Eiropas reģionos ir kļuvusi par reālām briesmām mājlopiem un potenciāli arī cilvēkiem," sacīja EK prezidente.

Atbilstoši Eiropas Savienības (ES) Biotopu direktīvai, kas sākotnēji tika pieņemta 1992.gadā, vilkiem ir aizsargātu dzīvnieku statuss.

Tomēr šajās normās ir iespējami lokāli un valsts mēroga izņēmumi, un Leiena mudināja varasiestādes "spert soļus, kur tas ir nepieciešams".

"Patiesi, patlabanējās ES tiesību normas tām jau ļauj to darīt," viņa piebilda.

EK prezidente mudināja vietējās kopienas, zinātniekus un amatpersonas iesniegt EK e-pasta formā līdz 22.septembrim datus par vilku skaitu un to ietekmi.

Izmantojot šo informāciju, EK tad izlems, kā modificēt vilku aizsardzības normas, "ieviešot, kur nepieciešams, lielāku elastību".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu