Šonedēļ gaidāmas līdz šim nozīmīgākās pārmaiņas Ukrainas valdībā kopš Krievijas iebrukuma pērnā gada 24. februārī. Zelenskis nolēmis mainīt ministru, kas atbildīgs par šībrīža svarīgāko uzdevumu – Ukrainas teritorijas un iedzīvotāju aizsardzību no okupantu spēkiem. Taču kas pamudinājis uz šīm pārmaiņām, un kas zināms par jauno potenciālo ministru?

“Es esmu nolēmis mainīt Ukrainas aizsardzības ministru,” pagājušajā svētdienā savā ikvakara video uzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Prezidents atzīmēja, ka līdzšinējais ministrs Oleksijs Rezņikovs vadījis valsts aizsardzības sektoru jau vairāk nekā 550 kara dienas, un, viņaprāt, ministrijai nepieciešamas jaunas pieejas un sadarbības formāti ar valsts bruņotajiem spēkiem un sabiedrību kopumā. Zelenskis ziņoja arī par paša izvēlēto Rezņikova pēcteci – bijušo Valsts īpašumu fonda vadītāju, aktīvu Krimas tatāru kopienas pārstāvi Rustemu Umerovu.

Rezņikovs nākamajā dienā iesniedza atlūgumu Ukrainas parlamentā, un tas jau ticis apstiprināts. Savukārt lēmumu par jaunā aizsardzības ministra iecelšanu Ukrainas parlaments plāno pieņemt sēdē trešdien.

Kaut gan nekādas apsūdzības pret Oleksiju Rezņikovu nav tikušas izvirzītas, viņa nomaiņa visticamāk esot saistīta ar mēģinājumiem uzlabot aizsardzības ministrijas tēlu pēc dažādiem korupcijas skandāliem, norāda eksperti.

Jaunākais iepirkumu skandāls

Izskanējusi arī versija, ka Rezņikovam bija jāatkāpjas, jo viņš nosacīti zaudējis derībās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X