Kā tiek vērtēta valsts pārvaldē strādājošo atbildība? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts kontrolieris Rolands Irklis
Valsts kontrolieris Rolands Irklis Foto: Evija Trifanova/LETA

Trešdien, 6. septembrī raidījums “Šodienas jautājums” uz sarunu aicināja Valsts kontrolieri Rolandu Irkli un Valsts kancelejas direktoru Jāni Citskovski. Diskusijas fokusā: vai un kā tiek vērtēta valsts pārvaldē strādājošo atbildība?

Runājot par valsts pārvaldē strādājošo atbildību, Valsts kontrolieris Irklis pastāstīja, ka tikai 25% no valsts pārvaldē strādājošiem ir ierēdņi. Visi pārējie ir darbinieki, kuriem bargākais sods ir rājiens. Turpretī ierēdņiem rājiens esot maigākais iespējamais sods, vēl ir pazemināšana amatā un citi iespējamie soda mehānismi.

Valsts kontrole nereti novēro situāciju, kad tiek piemērots darbinieka statuss tādiem amatiem, kuriem vajadzētu būt ierēdņiem ar visu no tā izrietošo atbildību.

Valsts kancelejas direktors Citskovskis atzina, ka tāda situācija valsts pārvaldē patiešām šobrīd ir. Tomēr neesot pierādījumu, ka tas tiktu darīts apzināti.

Valsts kontrolieris: “Arī par nedarīšanu ir jāatbild.” Sodu un kontroles sistēma ir efektīvs mehānisms, kā uzlabot iekšējos procesus, norādīja Irklis. Tas ir vajadzīgs, lai valsts varētu efektīvāk un labāk veikt savas funkcijas, viņš piebilda.

Citskovskis minēja, ka arī Valsts kanceleja apņemas noregulēt likumdošanu šajos jautājumos. 

Runājot par armijas pārtikas iepirkumu, Irklis raksturoja situāciju: “Progress tur ir. Esam saņēmuši informāciju par to, ka pārbaudes komisija ir pabeigusi darbu, nav saskatījusi AM valsts sekretāra vai viņa vietnieka atbildību.”

Tomēr esot citi darbinieki un ierēdņi ministrijā, kuru atbildības izvērtēšana turpināsies. Ministrijā un resorā ir vismaz 10 personas, kuru atbildība ir vērtēta. Daļa no viņām jau ir saukta pie atbildības, pastāstīja Irklis. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu