Vai pienācis laiks ieviest bankām virspeļņas nodokli?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Trešdienas, 6.septembra vakara raidījumā “Kas notiek Latvijā”? noritēja diskusija par banku procentu likmēm, peļņu, kreditēšanu un "banku nodokli".

Diskusijā piedalījās Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība"), Saeimas deputāts Andris Kulbergs ("Apvienotais saraksts"), Latvijas darba devēju konfederācijas prezidents Andris Bite, Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis un Edgars Leščinskis, autors "Manabalss.lv" inciatīvai par Euribor likmes nepaaugstināšanu pagātnē izsniegtiem kredītiem.

LDDK prezidents Bite uzskata, ka problēma nav banku peļņā, kas ir augusi, bet gan banku sektora vidē, kur nav konkurences un vēlmes attīstīties. “Jauns klients šobrīd bankām nav vēlams,” saka Bite.

Bite uzskata, ka būtu sociāli taisnīgi samazināt pievienoto likmi, bet bankas izmanto situāciju, lai maksimizētu savu peļņu.

Kulbergs (“Apvienotais saraksts”) pauda viedokli, ka Latvijā inflācija nav radusies no vietējā patēriņa, bet gan ir "importēta", kā rezultātā bankām ir uzdāvināta peļņa un ar to būtu jādalās, ieviešot virspeļņas nodokli.

Atbalsts kredīta ņēmējiem ir, saka Finanšu nozares asociācijas pārstāvis Brazovskis. Ja redzams, ka cilvēkam ir maksātspējas problēmas, tad viņa kredīta nosacījumus pārskata, skaidro Brazovskis.

Galvenā problēma ir augstā inflācija, kas īpaši sāp mazāk turīgajiem, uzskata Latvijas Bankas prezidents Kazāks, mierinot, ka inflācijas kāpums samazinās, un augstākais punkts Euribor likmēm ir tuvu.

Leščinskis, Manabalss.lv iniciatīvas autors uzskata, ka pievienotās likmes varētu palikt, bet Latvijas Bankai tomēr ir jāregulē Euribor likmes. Kazāks iebilst, ka to nevar izdarīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu