Kad vajag tikai vēlmi jeb jauniešu izglītība 21. gadsimtā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

Bieži vien izglītība jauniešiem asociējas ar iestāžu sienām, bezgalīgām stundām un tonnām darba, kas jāiesniedz konkrētā laika posmā. Tomēr mūsdienās arvien vairāk ir pieprasīta cita izglītība — personiskās īpašības, kas tiek iegūtas, piedaloties sabiedriskajā dzīvē. Turklāt jauniešiem ir tieksme pēc piedzīvojumiem un iespaidīgiem mirkļiem, kuru skaits pēc pandēmijas ir jūtami samazinājies. Bet kur pašlaik meklēt tādus izaicinājumus un piedzīvojumus? Tiešsaistes žurnāls “Klik” nolēma noskaidrot, kādas tad ir mūsdienu jauniešu iespējas gan Latvijā, gan ārpus tās, un ko šīs iniciatīvas dod.

Brīvprātīgais darbs ir lieliska iespēja jauniešiem iegūt praktisko pieredzi, attīstīt sociālās prasmes un ieguldīt sabiedrības labklājībā. To visu kopā ar iespēju bez maksas apceļot pasauli nodrošina Eiropas Komisijas radītā programma "Erasmus+".

Tā ir tapusi 1987. gadā kā universitāšu studentu apmaiņa, veicinot sadarbību starp mācību iestādēm un kvalitatīvākas izglītības iegūšanu. 2014. gadā tika nolemts izveidot vienotu visaptverošu programmu izglītībai, apmācībai, jaunatnei un sportam.

Tā pavēra iespēju mācīties vairāk nekā trīsdesmit valstīs un piedalīties sociālajās programmās, ekoloģiskās iniciatīvās un citos projektos. Paralēli studijām dalībnieki iepazīstas ar dažādām kultūrām un veicina sabiedrības labklājību. Turklāt visi projekti ir finansēti, tāpēc vienīgais piedalīšanās kritērijs ir motivācija.

Pastāv trīs projektu veidi – apmaiņas, līdzdalības un darbinieku mobilitātes projekti. Vispopulārākie pēc pieteikumu skaita un tematu daudzveidības ir apmaiņas projekti. Jauniešiem vecumā no 13 līdz 30 gadiem 5-21 dienas laikā neformālās izglītības un starpkultūru dialoga ceļā ir piedāvāts ziņot par kādu no sabiedrībai raksturīgām problēmām.

Tā var būt ekoloģija, medijpratība, seksuālā izglītība, sociālā integrācija – tematu kopums, kur var pilnveidoties, ir plašs. Savukārt dalībnieku iegūtās kompetences un pieredzi atspoguļo Eiropā atzītais sertifikāts ‘’Youthpass’’.

Pieteikumus projektiem sagatavo nevalstiskās jauniešu organizācijas, kas primāri veicina interešu izglītību un jauniešu līdzdalību sabiedriskajos procesos. Sociālajos tīklos vai mājaslapās var atrast publikācijas par iespēju pieteikties projektiem. Vienīgais nosacījums – uzrakstīt motivācijas vēstuli. Pastāv arī platforma Eurodesk, kurā var atrast tuvākos projektus un brīvprātīga darba iespējas ārzemēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu