Autotransporta direkcija: Taksometru tirgus Latvijā ir atvērts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Taksometri Rīgā
Taksometri Rīgā Foto: LETA

Taksometru tirgus Latvijā ir regulēts un atvērts ikvienam tirgus dalībniekam, kurš izpilda valsts noteiktās prasības, nešķirojot iesniegumus pēc iesniedzēja pārstāvētās valsts, komentējot biedrības "Latvijas vieglo taksometru darba devēju organizācija" iebildumus pret Igaunijas uzņēmumu monopolstāvokli Latvijā, sacīja Autotransporta direkcijas (ATD) pārstāvis Viktors Zaķis.

"ATD saņemtos iesniegumus nešķiro pēc iesniedzēja pārstāvētās valsts. Visi iesniegumi tiek izskatīti līdzvērtīgi," sacīja Zaķis, piebilstot, ka galvenais prasību mērķis ir aizsargāt pasažieru intereses un piedāvāt klientam kvalitatīvu mobilitātes pakalpojumu.

Autopārvadājumu likums nosaka, ka tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojumu sniedzējs var būt komersants, kas ir reģistrēts kādā Eiropas Savienības dalībvalstī atbilstoši komersanta reģistrācijas valsts normatīvo aktu prasībām. Šobrīd kā tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojumu sniedzēji ATD ir reģistrēti četri uzņēmumi, no kuriem divi ir Latvijā, un divi ir Igaunijā reģistrēti uzņēmumi. Vēl viena uzņēmuma iesniegums ir atbilstības izvērtēšanas stadijā, informēja Zaķis.

Komentējot biedrības pārmetumus par licenču izsniegšanas procesu, ATD pārstāvis sacīja, ka iesniedzējiem, kas sākotnēji nav norādījuši visu nepieciešamo informāciju vai devuši piekļuvi mobilajai lietotnei, tiek dota iespēja prasīto informāciju papildināt, ja nepieciešams, pagarinot iesnieguma izskatīšanas termiņu.

Reģistrācijas procesā tiek veikta ne tikai pakalpojumu sniedzēja atbilstības vērtēšana noteiktajām prasībām, bet arī mobilajā lietotnē norādāmās informācijas un lietotnes funkcionalitātes atbilstības pārbaude noteiktajām prasībām, kā arī tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojumu sniedzējs veic mobilās lietotnes pilnveidi, lai nodrošinātu tās atbilstību.

Ja ATD, izvērtējot iesniegumu, ir pieņēmis lēmumu par jauna tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojumu sniedzēja reģistrāciju, tad atbilstoši noteiktajām prasībām informācija par to tiek publicēta ATD mājas lapā.

Neskaidrību vai jautājumu gadījumā ATD aicina tirgus dalībniekus konsultēties ar mūsu speciālistiem pirms reģistrācijas iesnieguma iesniegšanas.

Jau ziņots, ka biedrība "Latvijas vieglo taksometru darba devēju organizācija" atklātā vēstulē paudusi neizpratni par ATD lēmumiem mobilo lietotņu taksometru pakalpojumu licenču izsniegšanā un iebilst pret Igaunijas uzņēmumu monopolstāvokli Latvijā.

Organizācijā norāda, ka divas Igaunijas kompānijas - "Bolt" un "Forus" - kontrolē 99% no Latvijas mobilo lietotņu taksometru nozares, un ir veikušas spēcīgu lobiju Latvijā, bet nodokļus maksā citā valstī. Pie tam, kopš "Bolt" ir kļuvis par dominējošo spēlētāju nozarē, daudzas Latvijas nacionālo taksometru kompānijas novestas līdz bankrotam. Kā piemēru biedrība min "Red Cab", "SOS Taksi", "Smile Taxi", "Alviksa", "Riga Taxi", "Avoiss Taxi" un "Lady Taxi".

Vienlaikus organizācijā pauž, ka Latvijas uzņēmējiem saņemt licenci ir apgrūtinoši.

"Bolt" 2013.gadā izveidoja Markuss Villigs, kuram pašlaik kompānijas kapitālā pieder 17,05%. 2021.gada 31.decembrī grupu veidoja 48 kompānijas, kuru māteskompānija "Bolt Technology" ir visu "Bolt" lietotņu intelektuālā īpašuma turētāja. Lielāko daļu izpētes un izstrādes darba saistībā ar intelektuālo īpašumu notiek Igaunijā.

Mobilitātes lietotne "Forus" ir izveidota un attīstīta Igaunijā, un 2022.gadā sāka darbību Baltijas valstu tirgos - Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Visās Baltijas valstīs "Forus" šobrīd apkalpo vairāk nekā 200 000 klientu. Līdz šim platformai ir pievienojušies vairāk nekā 10 000 taksometru vadītāju no Baltijas valstīm un veikuši vairāk nekā 1,5 miljonus braucienu.

"Latvijas vieglo taksometru darba devēju organizācija" izveidota 2007.gadā, un to vada Aleksejs Ignatjevs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu