Ukrainā ir jauns aizsardzības ministrs. Uz korupcijas skandālu fona no amata atkāpās Oleksijs Rezņikovs. Jaunais ministrs būs Rustems Umerovs — musulmaņu un Krimas tatāru tiesību aizstāvis; cilvēks bez militārās pieredzes, bet ar saiknēm Turcijā un arābu pasaules valstīs, kurš arī piedalījās miera sarunās ar Krieviju. Tiešsaistes žurnāls KLIK izpētīja viņa gaitas pirms Krievijas iebrukuma, noskaidroja, kā ir mainījusies viņa loma kopš 2022. gada, un analizēja, kāpēc viņš kļuva par jauno ministru. 

Pēc 24. februāra notikumiem topošā ministra loma Ukrainas iekš- un ārpolitikā strauji palielinājās. Piemēram, viņš piedalījās Krievijas un Ukrainas sarunās Baltkrievijā un Turcijā. Tostarp Umerovs bija klāt 29. martā Stambulas sanāksmē, kad Kijiva piedāvāja Maskavai ierakstīt miera līgumā pušu nostājas par Krimu.

Laba turku valodas pārvaldīšana un sakari ar Turciju noderēja politiķim sarunās ar Krieviju, kurās bieži kā starpnieks un platforma piedalījās Ankara, apgalvo “Meduza”, citējot Ukrainas drošības struktūrām tuvu avotu. Pēc viņu teiktā, Umerovam izveidojās labas attiecības ar Turcijas ārlietu ministru Hakanu Fidanu.

Iespējams, tas nav tālu no patiesības. Pirms politikas Umerovs bija investīciju konsultants Turcijas uzņēmumā “Turkcell”. Tas ir lielākais mobilo sakaru operators Turcijā, kā arī Ukrainas uzņēmuma “Lifecell” īpašnieks. Tieši tur Umerovs sāka savu karjeru.

Turklāt 2023. gada martā viņš pavadīja pirmo lēdiju Olenu Zelensku vizītē Apvienotajos Arābu Emirātos, un maijā — Volodimiru Zelenski vizītē Saūda Arābijā, ziņo Ukrainas “Forbes”. Topošais ministrs piedalījās arī Zelenska sarunu organizēšanā ar Rijādu jūlijā. Ukrainas izdevums “Babel” rakstīja, ka Umerovs arī piedalījies “graudu eksporta darījuma” sarunās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X