Dabas parkā "Ragakāpa" notiks talka invazīvās vārpainās korintes ierobežošanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielās talkas atklāšanas pasākums Mangaļsalā. Ilustratīvs attēls
Lielās talkas atklāšanas pasākums Mangaļsalā. Ilustratīvs attēls Foto: Zane Bitere/LETA

Dabas parkā "Ragakāpa" 15.septembrī plkst.10 Dabas aizsardzības pārvalde rīkos invazīvās vārpainās korintes ierobežošanas talku, informēja pārvaldes pārstāve Anda Zakenfelde.

Eksperti iepazīstinās ar plānotajiem vārpainās korintes ierobežošanas darbiem dabas parka vecākajā un bioloģiski vērtīgākajā daļā 33 hektāru platībā, kas projekta "LatViaNature" norisināsies no 2023.gada līdz 2026.gadam. Pēc tam ikvienam kopā ar ekspertiem būs iespēja piedalīties vārpainās korintes ierobežošanas talkā.

Projekta gaitā dabas parkā "Ragakāpa" tiks pārbaudīta dažādu dabai draudzīgu korintes ierobežošanas metožu efektivitāte Latvijas apstākļos, lai pēc tam sagatavotu zinātniskas vadlīnijas, kā cīnīties ar šo bīstamo invazīvo sugu arī citviet Latvijā.

Dabas parka "Ragakāpa" daļā, kas atrodas Buļļuciemā, izplatījusies invazīva suga - vārpainā korinte. Tā masveidā savairojusies un pārveido meža struktūru, izmaina vides apstākļus un augsnes sastāvu, kā rezultātā izzūd mežainajām piejūras kāpām raksturīgās sugas, bet ar laiku samazinās arī priežu dominance, skaidro Zakenfelde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu