Dānija atvainojas par vardarbību pret cilvēkiem ar invaliditāti

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Invalīdu automašīnas stāvvieta. Ilustratīvs attēls.
Invalīdu automašīnas stāvvieta. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Dānijas valdība pirmdien, 11. septembrī atvainojusies tūkstošiem cilvēku ar invaliditāti, kuri, sākot ar 20.gadsimta 30.gadiem, tika ievietoti valsts pārvaldītās iestādēs, kur tika pakļauti piespiedu sterilizācijai, piedzīvoja seksuālu varmācību vai citas ciešanas.

No 1933. līdz 1980.gadam aptuveni 15 000 bērnu un pieaugušo ar invaliditāti, tai skaitā aklumu, epilepsiju un fiziskiem vai garīgiem traucējumiem, uz dažādiem laika periodiem tika ievietoti valsts pārvaldītos centros. Kā pamatojums nosūtīšanai turp tika minētas rūpes par sabiedrības aizsardzību.

Dānijas likumi no 1929. līdz 1967.gadam noteica sterilizāciju cilvēkiem ar psihiatriskām saslimšanām un līdz 1989.gadam viņiem bija jāsaņem varasiestāžu atļauja, lai stātos laulībā.

Iepriekšējās Dānijas valdības pasūtītā izmeklēšana 2020.gadā atklāja virkni pārkāpumu, kas notikuši šajos centros, tai skaitā psiholoģisku un seksuālu vardarbību un nopietnus trūkumus ārstēšanā.

Dānijas sociālo lietu ministre Pernille Rosenkranca-Teilta šodien, tiekoties ar aptuveni 50 cilvēkiem, kas cietuši no pāridarījumiem šajos centros, Dānijas valsts vārdā atvainojās par notikušo un solīja nepieļaut, ka kaut kas tāds varētu jebkad atkārtoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu