Pārdala 85 293 eiro VID informācijas sistēmas uzlabošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts ieņēmumu dienests
Valsts ieņēmumu dienests Foto: Shutterstock

Valdība otrdien, 12. septembrī lēma pārdalīt 85 293 eiro, lai nodrošinātu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācijas sistēmu pielāgošanu informācijas saņemšanai par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā atbilstoši jaunākajai ANO Narkotiku un noziedzības novēršanas biroja izstrādātā risinājuma "goAML" versijai.

Līdzekļi tiks pārdalīti no no budžeta resora "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" programmas "Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršana" uz Finanšu ministrijas budžeta programmu "Valsts ieņēmumu un muitas politikas nodrošināšana".

Atbilstoši Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā (NILLTPFN likums) noteiktajam Finanšu izlūkošanas dienestā (FID) ir izveidota informācijas sistēma ziņojumu par aizdomīgiem darījumiem un sliekšņa deklarāciju iesniegšanai. Informāciju (ziņojumus un deklarācijas) FID izveidotajā sistēmā sniedz NILLTPFN likuma subjekti. FID nodrošina sistēmā saņemtās un ar nodokļu jomu saistītās informācijas nodošanu VID neizmainītā veidā.

Šī gada 17.janvārī FID informēja sistēmas "goAML" lietotājus, ka no 1.augusta tiks veiktas izmaiņas aizdomīgu darījumu ziņojumu datņu struktūrā, paredzot jaunu lauku ieviešanu vai iepriekšējo lauku atrašanās vietas maiņu, kas nozīmē, ka arī VID no FID saņemtajiem ziņojumiem būs cita struktūra. Saņemot citādi strukturētus ziņojumus VID informācijas sistēmās, tie tiks atzīti par kļūdainiem un tālāka to apstrāde netiks veikta. Līdz ar to šo ziņojumu dati VID sistēmās nebūs pieejami.

Lai nodrošinātu ziņojumu par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā un sliekšņu deklarāciju saņemšanu no "goAML" sistēmas pēc 1.augusta, nepieciešams veikt izmaiņas VID datu noliktavas informācijas sistēmā (DNS), papildinot "SAP HANA" datu bāzes tabulu struktūru, kā arī pielāgojot analīzes un monitoringa risinājumus. Ar shēmas versijas izmaiņām saistīto darbu apjoms ir saskaņots 133 cilvēkdienu apmērā.

VID iepriekš nebija informēts, ka FID plāno veikt izmaiņas ziņojumu datņu struktūrā, tādēļ izmaiņu veikšanai nepieciešamos resursus nevarēja plānot 2023.gada budžeta sagatavošanas procesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu