Arī "NMS Laboratorija" no valsts nav saņēmusi pilnu norēķinu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ja atbildīgās iestādes neveiks pilnīgu norēķinu ar SIA "NMS Laboratorija" tuvākajā laikā, tā būs spiesta veikt izmaiņas klientu apkalpošanā, pauda laboratorijas administratīvais direktors Artūrs Altbergs. 

Pašlaik neesot noteiktas izmaiņas klientu pieņemšanā uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem.

Kā pauda Altbergs, uz šodienu "NMS Laboratorija" esot saņēmusi daļēju, nepilnīgu norēķinu par 2019.gadā, 2022.gadā un arī 2023.gada pirmajos astoņos mēnešos sniegtajiem pakalpojumiem. Altbergs šādu situāciju sauc par laboratorijas pastāvēšanu apdraudošu.

"NMS Laboratorija" ir nosūtījusi NVD, Veselības ministrijai un citām atbildīgajām valsts iestādēm vēstuli, kurā atkārtoti skaidro kritisko situāciju, norāda uz atlīdzības parādu un to, ka "NMS Laboratorija" būs spiesta veikt izmaiņas klientu apkalpošanā, ja atbildīgās iestādes neveiks pilnīgu norēķinu ar laboratoriju tuvākajā laikā un negarantēs pilnīgu pakalpojumu apmaksu par atlikušajiem šī gada mēnešiem.

Atkarībā no iestāžu reakcijas uz šo lūgumu pastāv iespēja, ka "NMS Laboratorija" ar 2.oktobri ieviesīs izmaiņas klientu apkalpošanā uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem. Ja laboratorija būs spiesta ieviest kādas izmaiņas, par tām noteikti informēs klientus un sabiedrību, pauž Altbergs. 

Šī situācija spiež laboratoriju pārskatīt valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanas kārtību un, visticamāk, turpmāk valsts apmaksātos laboratorisko izmeklējumu pakalpojumus "NMS Laboratorija" sniegs tikai tādā apjomā, par kura apmaksu atbilstoši ar NVD noslēgtajam līgumam nebūs šaubu.

Kā skaidro "NMS Laboratorija" administratīvais direktors, Valsts Nacionālā veselības dienesta (NVD) un "NMS Laboratorijas" starpā ir noslēgts līgums, saskaņā ar kuru laboratorija apņemas sniegt valsts apmaksātus pakalpojumus personām, kurām ir tiesības saņemt no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, un NVD apņemas par tiem samaksāt.

Katra kalendārā gada sākumā NVD veic aprēķinus un katrai laboratorijai piešķir noteikta apmēra kvotu - tas ir, nosaka summu, par kādu katru mēnesi NVD iepirks konkrētās laboratorijas pakalpojumus un kādu garantēti samaksās.

Problēma slēpjas tajā, ka kvotas apmērs ir krietni mazāks nekā ir valsts apmaksāto laboratorisko izmeklējumu pieprasījums, un laboratorijas pēc attiecīga nosūtījuma un iedzīvotāju (klientu) lūguma sniedz savus pakalpojumus apmērā, kas pārsniedz šo iepriekš minēto kvotu, skaidro Altbergs. Līdz ar to rodas kvotas pārstrādes, par kuru samaksu starp laboratorijām, tai skaitā, "NMS Laboratoriju", un NVD rodas spraigas diskusijas.

Nepietiekams finansējums laboratoriju pakalpojumu pilnīgai apmaksai ir ar krietni senāku vēsturi, tā nav šogad radusies situācija, saka Altbergs un skaidro, ka pēdējos gados "NMS Laboratorija" regulāri lūgusi NVD piešķirt kvotu, kas atbilstu faktiskajam pieprasījumam un nerastos pārstrādes, par kuru samaksu būtu jācīnās.

Altbergs norāda, ka katru gadu kvota tiek piešķirta nepietiekamā apmērā, kas, savukārt, noved pie jau aprakstītās situācijas - ir sniegti valsts apmaksātie pakalpojumi tādā apjomā, kas pārsniedz kvotu. Līdz šim kalendāro gadu noslēgumos daļa no pārstrādes summām tiek samaksāta.

Kā ziņots, "Centrālā laboratorija" no 15.septembra nepietiekamā valsts finansējuma dēļ valsts apmaksātos pakalpojumus sniegs apmaksātās kvotas ietvaros, līdz ar to iedzīvotājiem tie būs pieejami rindas kārtībā pēc iepriekšēja pieraksta, informēja laboratorija. Ņemot vērā, ka finansējums 2023.gadā piešķirts reālajam iedzīvotāju pieprasījumam acīmredzami nepietiekamā apmērā, valsts apmaksātajiem pakalpojumiem nauda beidzas katra mēneša 10.-15. datumā.

Lai nodrošinātu laboratorisko izmeklējumu izdevumu segšanu par 2023.gada pirmajā pusgadā faktiski sniegtajiem pakalpojumiem, kas pārsniedza līgumos ar pakalpojuma sniedzējiem iekļauto apjomu, valdība 12.septembrī atbalstīja līdzekļu piešķiršanu 11 194 169 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu