Ko mēles izskats tev stāsta par tavu veselību?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Kā izrādās, mēle ir svarīgs cilvēka veselības rādītājs un var sniegt norādes par to, kas notiek organismā! Uzzini par šīm pazīmēm un iemācies lasīt savu ķermeni.

Tāpēc ir labi paskatīties uz savu mēli spogulī un pamanīt krāsas, faktūras, izciļņus un pārklājumus uz mēles.

Par to ko vēsta mēles krāsa, faktūra, aplikums un pat forma, stāsta Apotheka farmaceite Mārīte Šukele.

"Mutes un mēles veselību ietekmē vairāki faktori – ne tikai mutes dobuma higiēna, bet arī ikdienas uzturs, kaitīgie ieradumi, kā smēķēšana un pārmērīga alkohola lietošana, un citas saslimšanas, piemēram, cukura diabēts vai kuņģa un zarnu trakta slimības. Jāņem vērā, ka mutes veselības traucējumi nav tikai estētiska problēma vai diskomforts, ko var ilgstoši atstāt bez ievērības," uzsver Apotheka farmaceite Mārīte Šukele.

​Vislabāk ir pārbaudīt mēli pirms zobu tīrīšanas un 30 minūtes pirms ēšanas!

Kam būtu jāpievērš uzmanība, aplūkojot savu mēli? Krāsa, forma un faktūra jeb aplikuma daudzums. 

Krāsa

"Pirmkārt, mēles krāsa - tas ir pirmais, ko varam uzreiz pamanīt. Veselam cilvēkam ikdienā normāla mēles krāsa būs rozīga," stāsta Apotheka farmaceite Mārīte Šukele.

Pārāk gaiši rozā mēle var liecināt par vitamīnu deficītu, vāju imūnsistēmu vai enerģijas trūkumu.

"Ja mēle ir izteikti sarkana, tas var norādīt par uzkarsušu ķermeni - virs normālās ķermeņa temperatūras. Kad ir drudzis un paaugstināta temperatūra, mēle, visdrīzāk, būs koši sārta," stāsta farmaceite Mārīte Šukele.

Vēl sarkana mēle var liecināt par hormonu disbalansu, kas arī rada ķermeņa temperatūras paaugstināšanos. 

Sarkanīgi violeta mēle var būt pazīme, ka organismā ieviesies kāds iekaisums vai infekcija.

Aplikums

Ja uz mēles ir biezā kārtā aplikums, tas, visdrīzāk, liecinās par problēmām gremošanas traktā. Bāla mēle ir mazasinības un sliktas asinscirkulācijas izpausme, bet, iespējams, ka traucēta arī gremošana.

"Mēle ar dzeltenu aplikumu var veidoties baktēriju uzkrāšanās dēļ, ko izraisa slikta mutes higiēna, tabaka, alkohola vai kafijas lietošana vai sausa mute. Tomēr arī par kādu infekciju organismā vēsta dzeltenīgs aplikums uz mēles," stāsta farmaceite.

Zila mēle var liecināt par sliktu skābekļa cirkulāciju organismā, ko var izraisīt kādas plaušu vai sirds darbības problēmas.

Pelēks vai pat melnīgs pārklājums norāda uz jau ilgstošiem un nopietniem gremošanas traucējumiem vai arī var vēstīt par nopietnām kaitēm.

Foto: Shutterstock

Plankumi vai čūlas

Balti plankumi var liecināt par piena sēnīti vai jebkādu citu sēnīšu infekciju. Tādi bieži parādās arī pēc slimības vai medikamentu lietošanas, kas izjauc baktēriju līdzsvaru mutē.

Ja uz mēles ir tumši plankumi, kas nereti izskatās pēc matiņiem, tas vēsta, ka uz mēles virsmas ir uzkrājušies sekrēti, iespējams, sliktas mutes higiēnas dēļ.

Dažkārt uz mēles virsmas parādās sāpīgas čūliņas, kas pašas no sevis izzūd. Tas, iespējams, ir sakairinājums no asa ēdiena vai stresa apstākļos. 

Forma

"Veselīga mēle būs valga un samērā viendabīga," stāsta farmaceite. "Parasti mēle mums ir nelīdzena, grubuļaina, bet, ja tās virsma ir gluda, tā varētu būt pazīme, ka organismam trūkst B vitamīna vai dzelzs."

Ja ir sajūta, ka mēle pēkšņi piepampusi, vai tā izskatās liela, tā varētu būt vairogdziedzera vājas darbības jeb hipotireozes pazīme.

Plāna mēle vēsta par stipru dehidrāciju. 

Grumbuļainas mēles malas vai zobu pēdas uz mēles  - parasti tas ir normāli un ir saistīts ar to, kā mēle atrodas pret zobiem, taču tas var rasties arī zobu griešanas rezultātā, kas notiek naktīs.

Visbiežāk mēles aplikumi rodas no nepareizas mutes dobuma higiēnas, ko var risināt, konsultējoties ar zobārstu. Tāpat farmaceite uzsver, ka jebkādas atšķirīgas pazīmes uz mēles ir iesakāms parādīt savam ģimenes ārstam, lai izslēgtu jebkādas nopietnas saslimšanas. 

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu