Slimnīcās nav novērojams liels ar Covid-19 inficētu pacientu skaits

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Universitātes slimnīcās nav novērojams liels ar Covid-19 inficētu pacientu skaits, noskaidroja aģentūra LETA.

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) šobrīd ārstējas astoņi ar Covid-19 inficēti pacienti. Tomēr slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Mileiko norāda, ka lielākajai daļai pacientu Covid-19 ir blakusdiagnoze un slimnīcā viņi ir stacionēti ar citu primāro diagnozi.

Lai arī pašlaik slimnīcas darbu Covid-19 infekcija būtiski neietekmē, sākoties rudenim un palielinoties infekciju izplatības riskam, PSKUS atgādina par dažiem drošības pasākumiem, lai pasargātu sevi un apkārtējos, proti, svarīgi regulāri mazgāt rokas un vēdināt telpas, sekot līdzi savam veselības stāvoklim, kā vakcinācijas nepieciešamību riska grupu pārstāvjiem.

Tikmēr Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas dati uz 18.septembra rītu liecina, ka slimnīcā ārstējas 18 ar Covid-19 inficēti pacienti. Kopumā 11 pacientiem Covid-19 noteikts kā pamatdiagnoze, bet septiņiem kā blakusdiagnoze, kas nozīmē, ka pacienti tika stacionēti citas slimības dēļ, kurai paralēli konstatēta Covid-19 infekcija.

Vēl viens Covid-19 pacients ārstējas intensīvās terapijas nodaļā.

Savukārt Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcas Infektoloģijas profilā šobrīd neārstējas neviens pacients ar apstiprinātu Covid-19 infekciju, bet situācija mainās, informēja BKUS virsārste, infektoloģe Gunta Laizāne. Viņa norādīja, ka pēdējos mēnešos ar šo infekciju ārstējušies daži pacienti - zīdaiņi pirmajā dzīves pusgadā, kopumā vairāk par diviem pacientiem nodaļā vienlaikus nav bijuši.

"Ar Covid-19 šobrīd bērni slimo līdzīgi kā ar jebkuru citu sezonālo vīrusu, sarežģījumu parasti nav. Pieaugums saslimstības līknē parādījās augustā, bet tas nav augstāks kā citiem sezonālajiem vīrusiem. Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļā septembrī dienā vēršas vidēji divi līdz deviņi pacienti kuriem konstatē Covid-19 infekciju," viņa skaidroja.

Kā ziņots, kopš augusta beigām Covid-19 izplatība Latvijā pieaug, un to var izskaidrot gan ar mācību sākšanos skolās, gan cilvēku atgriešanos no laukiem pilsētās pēc vasaras atvaļinājumiem.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka pagājušajā nedēļā, no 11.septembra līdz 17.septembrim, konstatētas 122 Covid-19 inficētas personas, kas ir par 32 gadījumiem vairāk nekā nedēļu iepriekš.

SPKC atgādina par nepieciešamību izvairīties no kontakta ar citiem cilvēkiem un nedoties uz sabiedriskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem, piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru. Tāpat svarīgi ievērot roku higiēnu, proti, regulāri mazgāt un/vai dezinficēt rokas, nepieskarties ar netīrām rokām sejai, kā arī vairākas reizes dienā vēdināt telpas, plaši atverot logus, lai svaigais gaiss pēc iespējas vairāk cirkulētu telpā.

SPKC arī informē, ka gripas monitorings atsāksies no oktobra pirmās nedēļas, savukārt aicinājums iedzīvotājiem vakcinēties - oktobra vidū vai noslēgumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu