Katram deputātam būs jāatbild par savu balsojumu par Prezidija locekļiem, uzsver Mūrniece

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Parlamentāriete Ināra Mūrniece
Parlamentāriete Ināra Mūrniece Foto: Paula Čurkste/LETA

Katram deputātam būs jāatbild par savu balsojumu par Prezidija locekļiem, trešdien Saeimas ārkārtas sēdē uzsvēra bijusī aizsardzības ministre un Saeimas priekšsēdētāja, pašreizējā parlamentāriete Ināra Mūrniece (NA).

Šodien Saeima plāno lemt par Prezidija sastāvu, un līdz šim ar koalīcijas balsīm Saeimas spīkera amatā bija plānots apstiprināt politiķi Gunāru Kūtri (ZZS). Tomēr viņa šonedēļ sabiedriskajos medijos paustie izteikumi par piemēra ņemšanu no, tostarp apsūdzētiem, oligarhiem izraisīja plašu sašutumu gan sabiedrībā, gan arī politiķu aprindās. "Jaunās vienotības" (JV) un "Progresīvo" politiķi cerēja uz Zaļo un zemnieku (ZZS) lēmumu mainīt Kūtri pret kādu citu kandidatūru Saeimas priekšsēdētāja amatam. Taču ZZS savu pozīciju lēma nemainīt.

"Tā būs katra deputāta atbildība. Nearēs aizbildināties ar premjeres nominētiem kandidātiem. Katram deputātam uzdos jautājumu vēlētāji - par ko šodien balsojāt, un kā to paskaidrosiet vēlētājiem?" brīdināja politiķe.

Mūrniece īpaši vērsās pie bijušajiem koalīcijas kolēģiem - JV deputātiem. Viņa uzsvēra, ka iepriekš JV runāja par savstarpējo uzticēšanos, cieņu un taisnīgumu, taču tagad rodoties jautājums, kur tas viss paliekot.

"Brīvība, neatkarība un demokrātija veido Latviju stipru. Novēlu JV turēties pie jēdzieniem, kurus tā kādreiz izvirzīja par svarīgiem, novēlu nemētāties ar principiem un vērtībām. Ja ir mirkļa izdevīgums, tad principi un vērtības, kā izskatās no malas, tiek mīdītas kājām," sacīja Mūrniece, aicinot kolēģus balsojumā balsot skaidri - atsakoties no iespējas atturēties vai nebalsot.

Viņas partijas biedrs, NA līderis Raivis Dzintars atgādināja, ka premjerministre Evika Siliņa (JV) iepriekš izteikusies, ka Kūtra izteikumu bijuši neatbilstoši, pieprasot viņam atvainoties. "Mīļā miera labad atvainošanās notika, un kandidāts apsolījās runāt īsāk. Šķita, ka viss atrisinājies, bet vakar vakarā televīzijā varēja redzēt, ka kandidāts ne gluži sācis runāt īsāk," teica Dzintars.

Viņš mudināja padomāt kolēģus par to, vai, apstiprinot Kūtri Saeimas spīkera amatā, priekšsēdētājs būs spējīgs "runāt īsi", jo, topot par Saeimas priekšsēdētāju, sacītais no iekšējās aktualitātes kļūs par ko tādu, kas liks uz spēles Latvijas vārdu. "Par šo katrs, kas balsos, uzņemsies atbildību - par katru apgalvojumu, kas izteikts īsā un ne tik īsā formā," brīdināja parlamentārietis.

Kā ziņots, Saeima šodien lems par parlamenta priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna (AS) atsaukšanu no amata un jauna Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanu.

15.septembrī Saeimas vairākums apstiprināja Evikas Siliņas (JV) vadīto Ministru kabinetu, kurā pārstāvēta "Jaunā vienotība" (JV), ZZS un "Progresīvie", savukārt JV iepriekšējie partneri - AS un Nacionālā apvienība - ir nonākuši opozīcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu