Strupišs: Tiesvedības ilguma ziņā Latvijai ir vieni no labākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs
Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs Foto: Edijs Pālens/LETA

Nav lielu problēmu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu izpildi, bet ir bijušas politiskas problēmas ar dažu Satversmes tiesas (ST) spriedumu izpildi, intervijā Latvijas Radio atzina Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Viņš noliedza publiski bieži izskanējušos apgalvojumus, ka Latvijā ir jātiesājas pārāk ilgi, lai vispār tiktu līdz starptautiskajām tiesām. Strupišs atzīmēja, ka tiesvedības ilguma ziņā Latvijai ir vieni no labākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā, proti, tiesāšanās mūsu valstī esot salīdzinoši ātra.

Sabiedrībai priekšstats par ilgo tiesāšanos esot radies no dažām tiesu lietām, kas izceļas uz pārējo fona, tajā skaitā ilgās tiesvedības dēļ, un iemesli pārsvarā esot saistīti ar nespēju nodrošināt procesa dalībnieku piedalīšanos tiesas procesā.

No ECT saņemtos tiesas spriedumus Latvija cenšas pildīt, un neesot dzirdēti pārmetumi, ka kāds tiesas spriedums īpaši netiktu pildīts.

Runājot par ST spriedumu izpildi, Strupišs atsauca atmiņā divus gadījumus, kad konstitucionālās tiesas spriedumi netika pildīti pēc būtības. Viens no šiem gadījumiem bija par tiesnešu algām, bet otrs - par viendzimuma pāru tiesībām uz bērna kopšanas atvaļinājumu.

AT priekšsēdētājs uzsvēra, ka ST spriedumi ir jāpilda ne tikai burtiski, bet arī sistēmiski, proti, likumdošanā ir jāievieš tie principi, kurus atzinusi ST vai ECT. Tomēr, ja tas tā nenotiek, tad īsti nav līdz galam efektīvu mehānismu, kā likumdevēju piespiest. "Tie mehānismi ir, sankcijas var tikt piemērotas, bet vienalga tas atduras pret to, vai politiķi pilda vai nepilda, un tur nav mehānismu, jo nekad nebūs tā, ka politiķus par tiesas spriedumu nepildīšanu liks cietumā vai kaut kādas tāda veida personiskas sankcijas piemēros. Tās vienmēr būs sankcijas pret valsti," skaidroja Strupišs.

Kā ziņots, šodien ST un AT organizē starptautisku konferenci "Tiesu varas loma ECT spriedumu izpildē" ar mērķi stiprināt Eiropas tiesu savstarpējo dialogu un kopīgās vērtības Eiropas tiesiskajā telpā, informēja ST.

Konferenci ar uzrunām atklās ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš, AT priekšsēdētājs Strupišs un tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Konference notiek Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā ietvaros, un tās galvenā tēma ir tiesiskuma stiprināšana, kas vienlaikus ir viens no mērķiem, ko Latvija ir izvirzījusi savā prezidentūrā.

Konferences dalībnieki diskutēs par nacionālo tiesu lomu ECT nolēmumu izpildē, ņemot vērā subsidiaritātes principu. Šis princips nozīmē Eiropas tiesu kopīgu atbildību par cilvēktiesību aizsardzību. Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas sistēmā nav svarīgu un mazāk svarīgu iestāžu - subsidiaritāte palīdz nodrošināt tiesības uz taisnīgu tiesu un stiprināt cilvēktiesību aizsardzību visā Eiropā, lai ieguvējs būtu ikviens no vairāk nekā 600 miljoniem eiropiešu, kurus šī konvencija aizsargā.

ECT nolēmumi palīdz atjaunot taisnīgumu privātpersonu cilvēktiesību pārkāpumu gadījumā. Vienlaikus šie nolēmumi atklāj vienotas Eiropas identitāti un aizsargā mūsu kopīgās vērtības - vispirmām kārtām tiesiskumu, kas ir neatņemams demokrātijas un miera aizsardzības priekšnoteikums.

Tādēļ konferencē īpaši svarīga būs diskusija par ECT nolēmumu izpildes nozīmi, kas ir tiesību uz taisnīgu tiesu neatņemams elements. Lai stiprinātu tiesiskumu Eiropā, konferences dalībnieki analizēs nacionālo konstitucionālo identitāšu ietekmi uz ECT spriedumu izpildi, tiesas procesu atjaunošanu pēc ECT spriedumiem un pasākumiem ECT spriedumu izpildes uzraudzībai.

Konferences tiešraide būs pieejama ST un AT sociālajos plašsaziņas līdzekļos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu