Norvēģijā aizturēts bijušais “Vagner” komandieris, kurš mēģinājis nelegāli šķērsot robežu ar Krieviju (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Andrejs Medvedevs
Andrejs Medvedevs Foto: GULAGU.NET

Norvēģijas pilsētā Grense-Jakobselve pie robežas ar Krieviju aizturēts bijušais militārā grupējuma “Vagner” algotnis Andrejs Medvedevs, kurš Norvēģijā lūdza politisko patvērumu. Saskaņā ar Finmarkas provinces policijas sniegto informāciju, ko citē “The Barents Observer”, Medvedevs bija iecerējis atgriezties Krievijā, nelegāli šķērsojot robežu.

Bijušajam algotnim tiks izvirzītas apsūdzības par robežnoteikumu pārkāpšanu. Finmarkas policijas iecirkņa operatīvais vadītājs Martins Marums uzsvēra, ka aizturēšana notikusi bez starpgadījumiem.

Par terorisma attaisnošanu un armijas “diskreditēšanu” apsūdzētā Oļesja Krivcova, kura aizbēga no Krievijas un dzīvo Norvēģijā, sacīja, ka nesen satikusi Medvedevu un viņš lūdzis aizvest viņu līdz Krievijas robežai.

Maijā Medvedevs paziņoja, ka plāno izbeigt politiskā patvēruma procedūru Norvēģijā un atgriezties dzimtenē. Šo informāciju viņš sniedza Gulagu.net dibinātājam Vladimiram Osečkinam. “Kopumā mēs redzēsim, kā tas notiks Krievijā. Ja viņi [mani] nogalinās - labi, ja nenogalinās - liels paldies. Ļaus dzīvot - vēl lielāks paldies,” viņš teica.

2022. gada jūlijā Andrejs Medvedevs parakstīja līgumu ar “Vagner”, kur viņš kļuva par vienības komandieri. Pēc līguma termiņa beigām vienības vadība viņu atteicās atbrīvot un viņš tika “ielikts bedrē”. Medvedevs izbēga no apcietinājuma un atgriezās Krievijas teritorijā.

2023. gada janvārī kļuva zināms, ka Medvedevam izdevies aizbēgt uz Norvēģiju, kur viņš lūdza politisko patvērumu. Tur viņš pastāstīja, ka grupējumā “Vagner” pastāv īpaša vienība, kas ir atbildīga par atteikušos, dezertieru un sagūstīto ukraiņu nogalināšanu. Pēc viņa teiktā, viņa vadībā cīnījies arī ukraiņu gūsteknis Jevhens Ņužins, kuram pēc atgriešanās no gūsta it kā izpildīja nāvessodu.

Medvedevs vairākkārt tika aizturēts Norvēģijā. Oslo pret viņu tika ierosināta krimināllieta par kautiņiem un sadursmēm ar policistiem aizturēšanas laikā. Galu galā viņš tika attaisnots apsūdzībā par uzbrukumu policistam, taču viņam tika piespriests nosacīts sods par huligānismu un traumatiska ieroča nēsāšanu publiskā vietā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu