Mācību "Namejs 2023" laikā pazaudēti sakari ar dronu. Iespējams, tas nosēdies Krievijā (3)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Den Rozhnovsky/Shutterstock

Sestdien, 23. septembrī, tehnisku iemeslu dēļ Nacionālie bruņotie spēki (NBS) zaudējuši sakarus ar bezpilota lidaparātu, kas mācībās "Namejs 2023" tika izmantots sauszemes novērošanai Latvijas-Krievijas pierobežā. Drons, iespējams, nosēdies Krievijā, mikroblogošanas vietnē X (iepriekš "Twitter") vēsta AM. 

Sakari ar lidaparātu pārtrūkuši Latvijas teritorijā, un tā potenciālo nosēšanās vietu noteica iepriekš uzņemtā lidojuma trajektorija un vēja virziens. Ir liela varbūtība, ka novērošanas lidaparāts nosēdās Krievijas teritorijā. 

Ņemot vēra Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, Latvijas ārējo robežu, gaisa telpas un teritoriālo ūdeņu uzraudzīšana tiek veikta pastiprinātā režīmā. Tāpat NATO sabiedrotie rotācijas kārtībā nodrošina gaisa telpas patrulēšanas misiju virs visām Baltijas valstīm, atgādina ministrija.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, šis nav pirmais incidents, kad gaisa telpā pazudis drons. 2020.gada maijā pazuda sakari ar "UAVFactory" piederošu bezpilota lidaparātu, kurš veica testa lidojumu, lai pārbaudītu maksimālo iespējamo lidošanas ilgumu. Toreiz noklīdušais drons pēc desmit dienām tika atrasts meža masīvā Garkalnes novadā.

Visaptverošas valsts aizsardzības mācības "Namejs 2023" ir Nacionālo bruņoto spēku organizētās mācības, lai pārbaudītu un pilnveidotu Latvijas nacionālos kolektīvās aizsardzības plānus.

Mācības norisinās no 5. septembra līdz 2. oktobrim visā Latvijā. Mācībās kopā piedalīsies aptuveni 8500 dalībnieku.

Mācības "Namejs 2023" demonstrē sadarbību un savietojamību ar sabiedroto bruņoto spēku vienībām, integrējot sabiedroto vienības un štābus kopēju uzdevumu izpildē.

 
 
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu