Tiesībsarga birojs: Bāriņtiesas rīcība būtu jāizskata tikai pašvaldības Ētikas komisijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tiesībsarga ieskatā būtu nepieciešama vienota bāriņtiesas priekšsēdētāju un darbinieku ētikas pārkāpumu izskatīšanas kārtība, piektdien, 22. septembrī diskusijā "Par ētikas pārkāpumiem un to novēršanu Latvijas bāriņtiesās" sacīja Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Viņa norādīja, ka šobrīd bāriņtiesas ētikas pārkāpumus risina pašvaldības, un pēc Tiesībsarga biroja darbinieku izpētes ir novērojami desmit dažādi modeļi, kā tas tiek iedzīvināts praksē. Kā būtiskāko atšķirību viņa minēja to, kurš izskata ētikas pārkāpumus - pašvaldība vai pati bāriņtiesa priekšsēdētāja vai ētikas komisijas personā.

Grāvere sacīja,- lai gan līdz šim gan vienā, gan otrā variantā ir bijuši gadījumi, kad iesniegumu izskatīšana nav bijusi objektīva, tomēr būtu jāvienojas par vienotu mehānismu, kuru ieviest un padarīt efektīvu.

Tiesībsarga biroja ieskatā bāriņtiesas priekšsēdētāja un darbinieku neētiska rīcība būtu jāizskata tikai pašvaldības Ētikas komisijā. Lai šādu vienotu mehānismu pieņemtu, būtu nepieciešamas izmaiņas Bāriņtiesas likuma 4.pantā.

Pārstāvji no Zvērinātu advokātu padomes uzsvēra, ka šāds risinājums ir atbalstāms, bet tas nerisina visas problēmas. Advokātu ieskatā būtu jāveido Ģimenes lietu tiesa. Tad jautājumos par aizgādību vai saskarsmi ar bērnu bāriņtiesa varētu vākt dokumentu kopu, bet lemt par tiem jautājumiem varētu tikai tiesa.

Šobrīd advokāti galvenokārt paļaujas uz bāriņtiesu atzinumu, jo pieņem, ka tie savu darbu veikuši skrupulozi.

Tāpat advokātu ieskatā nepieciešams nošķirt bāriņtiesu konsultatīvo funkciju no lēmuma pieņemšanas funkcijas. Tie vecāki, kas ir aktīvāki un regulāri apmeklē bāriņtiesu, konsultējas un interesējas, veido cilvēcīgi labākas attiecības ar darbiniekiem. Tas savukārt var radīt ētikas problēmas.

Idejai par Ģimenes lietu tiesu piekrita Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītājas vietniece Valentīna Gorbunova.

Jau ziņots, ka 25.septembrī Saeimā notiks diskusija "Par ētikas pārkāpumiem un to novēršanu Latvijas bāriņtiesās". Diskusiju organizē Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija sadarbībā ar Tiesībsarga biroju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu