ASV piedāvā Polijai $2 miljardu aizdevumu armijas modernizācijai (1)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Atbalstot Polijas armijas modernizāciju, ASV piedāvājušas Polijai tiešu aizdevumu divu miljardu ASV dolāru (1,89 miljardu eiro) apmērā.

"Polija ir uzticams ASV sabiedrotais, un Polijas drošība ir būtiska NATO austrumu flanga kolektīvai aizsardzībai," teikts ASV Valsts departamenta pirmdien izplatītajā paziņojumā.

Polijai ir gara robeža ar Krievijas sabiedroto Baltkrieviju, kas radījusi spriedzi gan Eiropas Savienībai (ES), gan NATO. Sākoties Krievijas atkārtotajam iebrukumam Ukrainā, Polija bija arī viena no pirmajām, kas sniedza militāru palīdzību Ukrainai un ir piegādājusi tai lielu skaitu tanku, iznīcinātāju un citu tehniku.

"Papildus savai centrālajai atbalsta lomai, veicinot starptautiskās palīdzības sniegšanu kaimiņos esošajai Ukrainai, Polija ir apliecinājusi savu nelokāmo apņemšanos stiprināt reģionālo drošību, veicot ievērojamus ieguldījumus aizsardzības izdevumu jomā," norādīja ASV Valsts departaments.

Taču attiecības starp abām valstīm tomēr ir kļuvušas saspīlētas Polijas noteiktā Ukrainas labības importa aizlieguma dēļ, kura mērķis ir aizsargāt Polijas lauksaimniekus. Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis nesen paziņoja, ka Polija vairs neapbruņo Ukrainu, bet tā vietā koncentrējas uz savas aizsardzības pastiprināšanu.

Varšava vēlas aizvietot padomju laikos ražoto kara tehniku ar modernām militārām tehnoloģijām no ASV un Dienvidkorejas aizsardzības uzņēmumiem. Polija šogad plāno tērēt aizsardzībai 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir divreiz vairāk, nekā NATO noteiktais mērķis.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija arī atbalstīs Poliju ar 60 miljoniem ASV dolāru aizdevuma izmaksām Ārvalstu Armiju finansēšanas (FMF) programmā, lai Polija varētu veikt "steidzamus aizsardzības preču un pakalpojumu iepirkumus no ASV", paziņoja Valsts departaments.

Eksperti ir norādījuši, ka Moravecka paziņojums, ka Polija vairs neapbruņo Ukrainu, visticamāk, ir valdošās partijas priekšvēlēšanu retorika, jo Polija jau ir atdevusi Ukrainai gandrīz visu, ko var dot.

ASV ir centušās šo incidentu pieklusināt, uzsverot Polijas ieinteresētību Ukrainas uzvarā pār Krieviju, ņemot vērā bažas, ka Rietumu atbalsts varētu sākt mazināties, jo karš turpinās, bet tā beigas nav redzamas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu