Latvija iemaksās 2,6 miljonus eiro SVF fondā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Latvija iemaksās divus miljonus speciālo aizņēmuma tiesību (SDR) eiro ekvivalenta apmērā jeb indikatīvi 2,6 miljonus eiro Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Nabadzības mazināšanas un izaugsmes trasta fondā, otrdien, 26. septembrī, lēma valdība.

Iemaksa paredzēta atbalsta sniegšanai globālās ekonomikas un pārtikas krīzes pārvarēšanā.

Iemaksas veikšanai valdība apstiprināja apropriācijas palielināšanu Finanšu ministrijas budžeta apakšprogrammā "Iemaksas starptautiskajās organizācijās".

Finanšu ministrijā skaidro, ka, reaģējot uz Covid-19 izraisīto globālo ekonomikas krīzi, 2021.gada 2.augustā SVF apstiprināja vispārējo SDR piešķīrumu dalībvalstīm par kopējo summu 650 miljardi ASV dolāru, lai palīdzētu risināt globālo pieprasījumu pēc ārējām rezervēm, sniegtu valstīm likviditātes atbalstu atlabšanai no krīzes un mazinātu tālāku ietekmi uz globālo ekonomiku.

SDR rezerves tika piešķirtas visām SVF dalībvalstīm proporcionāli to pārstāvībai SVF. Mazāk attīstītajām valstīm šis finansējuma avots izmaksā lētāk nekā aizņemšanās starptautiskajos finanšu tirgos, un daudzām attīstības valstīm var nebūt piekļuve starptautiskajiem finanšu tirgiem.

Vienlaikus tieši attīstības valstis, kuru pieprasījums pēc SVF finansējuma ir vislielākais, ir proporcionāli mazāk pārstāvētas SVF, un attiecīgi arī SDR piešķīrums šīm valstīm ir mazāks. SDR rezerves visaktīvāk izmanto valstis ar zemiem ienākumiem - tās vidēji ir izmantojušas 60% no piešķirtajiem SDR, savukārt attīstīto valstu turējumā ir lielākā daļa jeb vairāk nekā 60% no kopējā SDR piešķīruma, atzīmē ministrijā.

Lai atbalstītu attīstības valstis atlabšanā no ekonomiskās krīzes, sniegtu palīdzību veselības aprūpes jomā un vakcīnu nodrošināšanā, kā arī risinātu nabadzīgāko valstu neatliekamās vajadzības, G7 un G20 valstis aicināja SVF izstrādāt priekšlikumu, lai rastu iespējas izmantot daļu no piešķirtajiem SDR tālākai aizdošanai vai šim mērķim izmantot brīvi konvertējamu valūtu, nosakot globālo mērķi sasniegt 100 miljardu ASV dolāru kopējo apjomu.

Kā vienu no risinājumiem G20 valstis apliecināja gatavību atbalstīt nabadzīgākās valstis, tostarp papildinot SVF Nabadzības mazināšanas un izaugsmes trasta fondu "Poverty Reduction and Growth Trust" (PRGT), lai stiprinātu tā aizdošanas kapacitāti īstermiņa aizdevumiem valstīm ar zemiem ienākumiem. Lai paplašinātu atbalstu, SVF aicināja visas dalībvalstis veikt iemaksas PRGT fondā aizdevumu un subsīdiju veidā - 2021.gada jūlijā SVF vadītāja Kristalina Georgijeva uzrunāja 61 ekonomiski spēcīgākās valsts pilnvarniekus papildināt PRGT resursus aizdevumu un/vai subsīdiju veidā.

Šobrīd kopējais PRGT resursu iztrūkums veido 0,9 miljardus SDR, kas ir 40% no 2021.gada PRGT resursu papildināšanas mērķapjoma. Tādējādi SVF vadītāja 2023.gada 10.jūlijā izsūtīja atkārtotu vēstuli dalībvalstīm, kas vēl nav veikušas subsīdijas iemaksu PRGT, tostarp Latvijai, aicinot līdz 2023.gada SVF pilnvarnieku gada sanāksmei oktobrī veikt subsīdiju iemaksu, lai noslēgtu PRGT resursu papildināšanu, min Finanšu ministrijā.

Atsaucoties SVF aicinājumam, gatavību aizdot daļu no SDR piešķīruma ar PRGT starpniecību ir apliecinājušas 16 valstis kopumā 11,6 miljardu SDR apmērā (SVF mērķapjoms - 12,6 miljardi SDR), savukārt 27 valstis un Eiropas Komisija ir apņēmušās vai jau ir veikušas subsīdiju iemaksas PRGT 1,38 miljardu SDR apmērā (SVF mērķapjoms - 2,3 miljardi SDR).

2021.gada 2.augustā SVF apstiprinātā SDR piešķīruma ietvaros Latvija saņēma 318,49 miljonus SDR, tādējādi SVF palielināja kopējo SDR piešķīrumu Latvijai līdz 439,32 miljoniem SDR. SVF ir aicinājis Latviju sniegt atbalstu SDR aizdošanā un budžeta subsīdiju sniegšanā attīstības valstīm, izmantojot SVF finansēšanas kanālus.

SVF vadītāja ir atkārtoti aicinājusi Latviju piedalīties PRGT resursu papildināšanā, veicot subsīdijas iemaksu divu miljonu SDR apmērā (apmēram 2,6 miljoni eiro), kas ir aprēķināta atbilstoši Latvijas kvotas daļai starp uzrunātajām dalībvalstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu