Latvija piešķir 100 000 eiro dabas katastrofās cietušo Marokas un Lībijas iedzīvotāju atbalstam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Latvija ar 100 000 eiro atbalstīs Marokas un Lībijas iedzīvotājus, kuri cietuši dabas izraisītajās katastrofās, otrdien, 26. septembrī, lēma valdībā.

Ārlietu ministrija (ĀM) norāda, ka 8.septembrī Maroku satricināja spēcīgākā zemestrīce tās vēsturē. Postošā 6,8 balles spēcīgā zemestrīce saskaņā ar ANO datiem skārusi vairāk nekā 300 000 cilvēku, no kuriem bojā gājuši vairāk nekā 2900. Zemestrīcē nodarīti ievērojami postījumi un ir daudz upuru, tostarp Marokas lielākajās pilsētās.

Savukārt 11.septembrī Lībijas austrumos pēc vētras "Daniels" izcēlās postoši plūdi, kas īpaši smagi skāra ostas pilsētu Dernu, kur sabruka divi dambji, kā rezultātā tika iznīcināta ceturtā daļa pilsētas ēku un tiek pieņemts, ka bojā gājuši vairāk nekā 11 000 cilvēku un bez vēsts pazuduši vairāk nekā 10 000.

Saskaņā ar Marokas valdības sniegtām ziņām zemestrīces upuru skaits ir sasniedzis 2946 cilvēkus, bet ievainojumus guvuši 5674 iedzīvotāji. Zemestrīcē bojātas 530 skolas un 55 pirmsskolas izglītības iestādes. Līdz 2023.gada 14.septembrim apkopotas ziņas par kopumā 50 000 pilnībā vai daļēji nopostītu ēku. Saskaņā ar UNICEF datiem zemestrīce ietekmējusi arī 100 000 bērnu. Maroka nav lūgusi Eiropas Savienības (ES) civilās aizsardzības mehānisma iedarbināšanu, bet pieņem palīdzību no valstīm divpusēji, kā arī izveidojusi īpašu kontu tās Centrālajā bankā zemestrīces seku mazināšanai.

Saskaņā ar ANO datiem plūdi Lībijā skāruši vismaz 900 000 cilvēku. Glābšanas darbi turpinās, un Lībija ir lūgusi ES civilās aizsardzības mehānisma iedarbināšanu. Par atbalstu paziņojušas tādas ES dalībvalstis kā Austrija, Beļģija, Francija, Itālija, Nīderlande, Rumānija, Somija un Vācija.

Ar mehānisma palīdzību Lībijai līdz šim sniegta humānā palīdzība 500 000 eiro vērtībā. ES sniegs Lībijai humāno palīdzību vēl 5,2 miljonu eiro apmērā, tos novirzot humānās palīdzības organizācijām valstī.

Latviju un Maroku vieno draudzīgas diplomātiskās attiecības vairāk nekā 30 gadu garumā. Tāpat Latvija atbalsta Lībijas Vienotības valdības centienus nodrošināt pāreju uz demokrātisku valsts pārvaldes sistēmu.

Piešķirot līdzekļus, plānots veikt iemaksu 50 000 eiro apmērā Marokas Centrālajā bankā īpaši izveidotā kontā starptautiskās palīdzības koordinācijai. Tāpat 50 000 eiro plānots novirzīt Latvijas Sarkanā Krusta kontā atbalsta sniegšanai Lībijas iedzīvotājiem ar Starptautiskā Sarkanā Krusta un Sarkanā Pusmēness biedrību federācijas starpniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu