Bauskas slimnīcā rindās uz valsts apmaksātiem izmeklējumiem jāgaida mēneši un pat gadi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Bauskā uz valsts apmaksātiem doplerogrāfijas izmeklējumiem jāgaida rindā divi gadi, informēja SIA "Bauskas slimnīca" valdes locekle Margarita Epermane.

Tāpat uz valsts apmaksātiem kolonoskopijas izmeklējumiem jāgaida gads, ehokardiogrāfijas izmeklējumiem - septiņi mēneši, bet ultrasonogrāfijas izmeklējumiem - seši mēneši.

Bauskas slimnīca joprojām nodrošina valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus atbilstoši noslēgtajiem līgumiem ar Nacionālo veselības dienestu un veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumiem.

"Cenšamies plānot pakalpojumu apjomu gada ietvaros, taču līdz ar to pacientiem ir jārēķinās ar rindām, proti, gaidīšanas laiku līdz valsts apmaksātā pakalpojuma saņemšanai," pauž Epermane.

Bauskas slimnīcas valdes locekles ieskatā gaidīšanas rindas liecina par absolūti nepietiekamo finansējumu. Turklāt Bauskas novadā 2022.gada sākumā bija 22 000 iedzīvotāju - tātad tas ir astotais lielākais novads Latvijā, taču, vērtējot no finansējuma apjoma valsts apmaksāto ambulatoro pakalpojumu sniegšanai ir ievērojami mazāks nekā novados ar mazāku iedzīvotāju skaitu, bet lielāku finansējumu un augstāka līmeņa stacionāru.

Taču sekundāri ambulatorie veselības aprūpes pakalpojumi, tāpat kā primārie, ir jānodrošina pēc iespējas tuvāk iedzīvotāju dzīvesvietai, jo tādējādi var panākt labāku pacientu aprūpi un samazināt ielaisto slimību un arī stacionēto pacientu skaitu, uzskata Epermane.

Viņa uzsver, ka stacionārā veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana un nodrošināšana vienmēr būs dārgāka nekā tad, ja veselības aprūpe pacientam tiek nodrošināta laikus. Šis princips ir iestrādāts arī valsts veselības politikas dokumentos.

Ņemot vērā garās rindas uz valsts apmaksātiem pakalpojumiem, Bauskas slimnīca iedzīvotājiem sniedz iespējas pieteikties uz pakalpojuma saņemšanu par maksu.

Kā ziņots iepriekš, septembra vidū Veselības ministrija (VM) iesniegusi saskaņošanai valdībā rīkojuma projektu par 33,2 miljonu eiro piešķiršanu veselības aprūpei.

VM uzver, ka Ministru kabinetam nepieciešams pieņemt lēmumu par līdzekļu piešķiršanu, lai novērstu ārkārtas situāciju veselības nozares pakalpojumu pieejamībā un nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumu nepārtrauktību. Minētā summa ir daļa no 41,3 miljoniem eiro, par kuru piešķiršanu nozarei valdība lēma iepriekšējās nedēļās.

Veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji brīdina par iespējamo kritisko situāciju pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšanā, un jautājuma steidzama nerisināšana var novest pie ārkārtas medicīniskās situācijas, kad Latvijas iedzīvotājiem būs pieejama tikai neatliekamā medicīniskā veselības aprūpe līdz 2023.gada beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu