Vai Polija izsūtīs ukraiņus, kas ir iesaukšanas vecumā? (3)

Re:Check
Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Pēc vairāku korupcijas gadījumu atklāšanas Ukraina nolēmusi pārbaudīt, vai medicīnisko komisiju izsniegtie atzinumi par nespēju dienēt visos gadījumos bijuši pamatoti. Ukrainas parlamentā izskanējis, ka nākotnē tā varētu citām valstīm prasīt izdot atpakaļ pilsoņus, kas slēdzienus saņēmuši nelegāli. Prokremliskie propagandisti un klikšķu vietnes viņa teikto sagroza, stāstot, ka tagad no Eiropas Savienības plāno izsūtīt visus vīriešus iesaukšanas vecumā.

Augustā vidū saistībā ar korupciju Ukrainas Nacionālās drošības padome nolēma atlaist visus reģionālo kara komisariātu centru vadītājus. Padome arī aktualizēja jautājumu par militāro medicīnisko komisiju darbu. Līdz ar to 30. augustā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis deva rīkojumu pārbaudīt visus medicīnisko komisiju slēdzienus, ar kuriem pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma 2022. gada februārī iesaukšanas vecuma vīrieši atbrīvoti no mobilizācijas. Savukārt septembrī Zelenska partijas biedrs, Ukrainas parlamenta deputāts Davids Arahamija ierosināja Ukrainas tiesībsargājošās iestādēm pieprasīt, lai ES dalībvalstis izdod iesaukšanas vecuma vīriešus, kuri, bēgot no mobilizācijas, nelegāli pametuši Ukrainu.

Krievijā sociālo mediju propagandisti un klikšķu portāli steidza izplatīt melus saistībā ar rosināto. Viņi stāstīja, ka Polija un citas ES dalībvalstis izsūta visus iesaukuma vecuma vīriešus. Piemēram, kādas prokremliskas VKontakte lapas ierakstā teikts:

“Polija sāka izdot ukraiņu vīriešus iesaukšanas vecumā. Tā kā Ukrainas Bruņoto spēku uzbrukums notiek “veiksmīgi”, rezerves vajag steidzami papildināt. Ukraina sāka sūtīt ES valstīm iesaukuma vecuma bēgļu izdošanas rīkojumus. Varšava, protams, ir tikai priecīga palīdzēt šajā jautājumā.”

Šajā un līdzīgos ierakstos kā avots norādīts kāds Polijas medija Rzeczpospolita raksts. Taču tajā skaidri teikts, ka runa ir tikai par vīriešiem, kas nelegāli pametuši valsti. Krievijas propagandistu meli atkārtoti arī pāris lielākajos Latvijas dezinformatoru Telegram kanālos.

Foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.

Par Arahamijas teikto rakstīja arī lielie Krievijas mediji, piemēram, Lenta.ru un Ria Novosti. Lai gan pašos rakstos nav melots par izsūtīšanu, tie publicēti ar pārprotamiem virsrakstiem. Piemēram, Krievijas ziņu aģentūras TASS virsraksts vēsta: “Polija sāk izdot Ukrainai vīriešus, kas to pametuši pēc 2022. gada 24. februāra.”

Foto: Ekrānuzņēmums no TASS

Jāpiebilst, ka patlaban Polija izdod tos Ukrainas pilsoņus, kas palīdzējuši citiem nelegāli ierasties Eiropas Savienībā vai par to ņēmuši kukuļus.

Secinājums: Ne Polija, ne citas ES dalībvalstis neizdod visus ukraiņus, kas ir iesaukšanas vecumā. Patlaban Ukrainā tiek pārbaudīts, vai visi atbrīvojumus saņēmušie tos ieguva pamatoti un likumīgi. Iespējams, nākotnē Ukraina prasīs, lai ES dalībvalstis izdod cilvēkus, kas no mobilizācijas izvairījušies, nelegāli iegūstot attiecīgu medicīniskās komisijas slēdzienu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu