Pārdēvēs Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rotaļlietas
Rotaļlietas Foto: Evija Trifanova/LETA

No nākamā gada 1.janvāra Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) tiks pārdēvēta par Bērnu aizsardzības centru, informēja Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Ilze Kurme.

Viņa skaidroja, ka VBTAI pārveide paredzēs strikti nodalīt uzraudzības un kontroles funkciju un ievērojami stiprināt atbalsta bloku, kuram nākotnē jākļūst par bērnu aizsardzības sistēmas kopējā ietvara turētāju, pārredzot visu sistēmu ar daudzajiem tās īstenošanā iesaistītajiem - izglītības, veselības, sociālā joma, tiesībsargājošās institūcijas, pašvaldības un citiem - vienkopus, kā arī būtiski dažādos līmeņos pārredzot bērniem un ģimenēm pieejamo atbalstu un pakalpojumus un piedāvājot risinājumus vajadzībām, kurām atbalsts netiek nodrošināts.

Kurme uzsvēra, ka viena institūcija nevar pārvaldīt notiekošo visās pārējās jomās, tomēr kādam ir jāstrādā pie šo jomu un atsevišķu institūciju rīcības sinhronizēšanas un loģiskas un sadarbspējīgas struktūras un algoritmu ieviešanas.

VBTAI pārmaiņu procesa gaitā notiks nosaukuma maiņa - turpmāk iestādes nosaukums būs Bērnu aizsardzības centrs. Nosaukuma maiņa paredzēta jau 2024.gada 1.janvārī.

Kurme skaidroja, ka iestādes fokuss būs vērsts uz atbalsta sniegšanu bērniem, ģimenēm un speciālistiem. Plānots pilnveidot un attīstīt mūsdienīgu metožu iekļaušanu metodiskajos materiālos bērnu aizsardzības jomā iesaistītajām institūcijām un speciālistiem, kas būtu atbalsts un palīgs darbā ar bērnu un ģimeņu kompleksām un mainīgajām vajadzībām.

Iestādes darbība tiks vērsta uz rīcību koordinēšanu krīzes un īpaši sarežģītās situācijās, ar laiku nostiprinoties kā zināšanu un atbalstam centram šajos jautājumos. Metodiskos nolūkos tiks veikta arī detalizēta un neitrāla traģisko un īpaši sarežģīto gadījumu analīze, tās rezultātus izmantojot procesu pilnveidei un mācīšanās procesam, lai iesaistītās puses izvairītos no kritisku kļūdu atkārtošanās riskiem.

Līdz ar iestādes akcentiem, proti, no kontrolējošas iestādes uz bērniem, pusaudžiem, jauniešiem, ģimenēm un speciālistiem atbalstu sniedzošu, izglītojošu, konsultējošu, koordinējošu starpinstitūciju un profesionāļu sadarbības centru, notiks arī darbs ar bērnu aizsardzības jomā esošo vērtību stiprināšanu speciālistu attieksmēs un pakalpojumu saturā.

Kurme informēja, ka galvenie atbalsta daļas bloki sākotnēji tiks vērsti uz atbalstu un pakalpojumiem ģimenēm ar bērniem, atbalstu, izglītošanu, koordinēšanu un metodisko vadību institūcijām un speciālistiem, vadošās lomas stiprināšanu krīzes un īpaši sarežģītu situāciju un gadījumu risināšanā, padziļinātā traģisko un īpaši sarežģīto gadījumu analīzē, tās rezultātu apkopošanā un izmantošanā procesu pilnveidei un mācīšanās nodrošināšanai.

Inspekcija pārveides rezultātā turpinās nodrošināt metodisko un konsultatīvo atbalstu bāriņtiesām, pakāpeniski sinhronizējot bāriņtiesu un sociālo dienestu funkcijas darbā ar ģimeni ar bērniem, izveidojot skaidru, no konkrētas pašvaldības tradīcijām un prakses neatkarīgu un vienotā praksē balstītu bērnu aizsardzības un gadījumu izvērtēšanas sistēmu.

Jau no nākamā gada pirmā ceturkšņa iestādes pārveides laikā tiks pilnveidoti esošie uzraudzības un kontroles modeļi, transformējot darba metodes, principus un izpildījumu uz metodiskā atbalstā bāzētiem uzraudzības instrumentiem, pašai kontrolei piešķirot sekundāru lomu. Proti, tiek veidota uzraudzības sistēma, kur arvien lielāka loma ir dažādu līmeņu pašvērtējošiem instrumentiem, kuru ieviešanai tiek piedāvāts metodisks atbalsts, skaidrojot izvirzīto prasību būtību un nozīmi bērnu vajadzību savlaicīgā noskaidrošanā un nodrošināšanā, kā arī arvien lielāka loma tiek piešķirta bērnu un ģimeņu viedoklim un vērtējumam, kā noteikts atbalsts palīdz viņu vajadzību nodrošināšanā.

Konstatētu trūkumu vai pārkāpumu gadījumos tiek sniegts metodiskais atbalsts trūkumu novēršanai un turpmākās profesionālās darbības uzlabošanai. Šāda pieeja būtiski palielinās sabiedrības, iestāžu, kurās uzturas bērni, un speciālistu uzticēšanos iestādei, skaidroja Kurme.

Kā ziņots, valdība 26.septembrī piešķīra 36,8 miljonus eiro labklājības nozares prioritāro pasākumu īstenošanai 2024.gadā.

LM informēja, ka 1,7 miljoni eiro nepieciešami bērnu aizsardzības un atbalsta sistēmas pilnveidošanai. Lai veicinātu bērnu tiesību un interešu ievērošanu, par šo finansējumu plānots veikt pārmaiņas VBTAI pamatdarbībā, ieviešot jaunas funkcijas, kā arī paredzot jaunu speciālistu piesaisti metodiskā atbalsta stiprināšanai.

Plānots inspekciju pārveidot par koordinējošo iestādi bērnu aizsardzības jautājumos, mainot akcentus no uzraugošas iestādes uz bērniem, pusaudžiem, jauniešiem, ģimenēm un speciālistiem atbalstu sniedzošu, izglītojošu, konsultējošu, koordinējošu starpinstitūciju un profesionāļu sadarbības centru.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu