• Kopējā holesterīna (KH) rādītājs – līdz 5 mmol/l. Ja analīžu rezultāti to uzrāda paaugstinātu, jāpārbauda arī augsta un zema līmeņa holesterīns.
• Augsta blīvuma holesterīna (ABLH) jeb labā holesterīna rādītājam jābūt vismaz 1,10 mmol, bet – jo augstāk, jo labāk.
• Zema blīvuma holesterīns (ZBLH) jeb sliktais holesterīns izgulsnējas asinsvadu sieniņās. Rādītājam nevajadzētu būt lielākam par 3 mmol/l, optimāli – 2 mmol/l, vislabāk – zem 1,8 mmol/l.
• Triglicerīdi (TG) nedrīkstētu pārsniegt 2 mmol/l.
Kā vēl ar uzturu samazināt holesterīnu?
• Biežāk brokastu ēdienreizei izvēlies auzu pārslas – pilngraudu musli, putras.
• Centies pievienot maltītēm nedaudz linsēklu, kad vien tas iespējams.
• Deserta vietā izvēlies svaigus augļus.
• Ik dienu apēd vismaz pa vienam ābolam.
• Biežāk ēdienkartē iekļauj pupiņas, zirņus un lēcas.
• Iekļauj uzturā liesus olbaltumvielu avotus (grieķu jogurtu, pākšaugus, balto vistas gaļu, tītara gaļu, tofu, pienu ar samazinātu tauku saturu).
• Mazāk ēd produktus, kas satur piesātinātos taukus (treknu gaļu un treknus piena produktus).
• Izvairies no produktiem, kas satur transtaukskābes – rūpnieciski gatavoti saldumi, gaļas produkti, ātrās ēdināšanas produkti, neveselīgi našķi.
Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".