Vidzemē aktivizējušies zagļi, kas zog no lauksaimniecības tehnikas GPS iekārtas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pavasara augsnes apstrādāšanas darbi zemnieku saimniecībā "Debeskalni". Ilustratīvs attēls
Pavasara augsnes apstrādāšanas darbi zemnieku saimniecībā "Debeskalni". Ilustratīvs attēls Foto: Ivars Soikāns/LETA

Valsts policija (VP) vērš lauksaimnieku uzmanību, ka aizvien Vidzemes reģionā tiek fiksēti papildtehnikas zādzību gadījumi tieši no traktoriem, informēja VP Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Rūta Smilga.

Policija skaidro, ka garnadži galvenokārt zog GPS antenas, monitorus un vadības blokus, to īpašniekiem nodarot ievērojamus zaudējumus. Par paaugstinātu zagļu aktivitāti VP jau informējusi vairākkārt, tomēr, ņemot vērā, ka gadījumi turpina atkārtoties, VP aicina lauksaimniekus pievērst pastiprinātu uzmanību savu īpašumu un mantu drošībai un, nepieciešamības gadījumā, parūpēties par papildu drošības pasākumiem.

Tāpat VP aicina iedzīvotājus būt vērīgiem un, gadījumā, ja apkārtnē tiek manītas aizdomīgas personas vai automašīnas, nekavējoties par tām ziņot policijai pa tālruni 110.

Smilga skaidro, ka jau augustā un septembra sākumā ziņots par zādzību gadījumiem, kad no traktoriem nozagta papildtehnika - galvenokārt zagļi zog GPS antenas, monitorus un vadības blokus, jo tie ir viegli un ātri demontējami, bet to vērtība ļoti liela. Par šiem gadījumiem VP notiek izmeklēšana, vienlaikus konstatēts, ka zādzību gadījumi turpina atkārtoties, tādēļ VP aicina lauksaimniekus rūpīgāk sekot līdzi sava īpašuma un mantu drošībai, kā arī nepieciešamības gadījumā - ieviest kādus papildus drošības risinājumus.

VP sagatavojusi informatīvos materiālus, kuros kodolīgi apkopoti galvenie ieteikumi. Tajos minētas arī darbības, kuras var īstenot nekavējoties, bez lieliem finanšu ieguldījumiem. Piemēram, vienmēr rūpīgi pārliecināties vai telpas, kurās tehnika atrodas, ir aizslēgtas, kā arī beidzot darbu, noņemt GPS antenu un uzglabāt to mājās.

VP atgādina, ka GPS antenu iespējams aprīkot ar meklēšanas ierīcēm. Arī kameru uzstādīšana saimniecībā un tās apkārtnē var palīdzēt, taču, lai tas būtu efektīvi, svarīgi ņemt vērā dažus ieteikumus - proti, jāpievērš uzmanība leņķim, kādu kamera aptver. Kameras leņķim jābūt tādam, kas aptver lielu daļu teritorijas, vēlams ar labu video materiāla kvalitāti. Apkārtnē vēlams arī izvietot apgaismojumu ar kustību sensoriem.

Līdztekus personīgā īpašuma drošības pasākumiem, VP aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību arī apkārtnei un līdzcilvēkiem, proti, ja pie traktortehnikas, lauka vai saimniecības tuvumā pamanītas aizdomīgas personas vai svešas automašīnas, vēlams piefiksēt automašīnas numurzīmi un nekavējoties ziņot par to policijai, zvanot pa tālruni 110. Būtiski nepalikt vienaldzīgiem un pieskatīt ne tikai savu saimniecību, bet pievērst uzmanību arī kaimiņos notiekošajam, rosina VP pārstāve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu